Ministerstvo zdravotnictví zaplatilo pražské Fakultní nemocnici Bulovka 88,2 milionu korun za polní nemocnici na výstavišti v Letňanech, která měla sloužit jako záloha pro přeplněné nemocnice, ale nikdy nebyla v plném provozu. 

Na Twitteru to oznámil šéf resortu Adam Vojtěch (ANO).

„Nemocnici Na Bulovce jsme dnes odeslali 88,2 mil. Kč za realizaci polní nemocnice v Letňanech. Na účtu by je měla mít v řádu dnů. Prostředky jsme vyčlenili v rámci rozpočtu ministerstva zdravotnictví. Bulovka dostala zřízení nemocnice od MZ pokynem, je tedy spravedlivé jí náklady uhradit,“ napsal Vojtěch.

Stát přitom za pronájem nevyužité nemocnice zaplatil desítky milionů korun.

Záložní nemocnice v Letňanech byla na podzim postavena kvůli zhoršování situace ve zdravotnických zařízeních. Nemocnice sídlí v halách letňanského výstaviště a postarat se může o 500 pacientů.

Původně měla nemocnice sloužit pacientům, kteří se kvůli karanténě nemohli vrátit domů. Využívána mohla být i pro následnou péči. Podle původních plánů měli být na místě nasazeni především vojenští lékaři a zdravotníci. Ti by byli staženi v případě aktivace z jiných nemocnic.

Za pronájem si od jejího vystavění do konce listopadu nechala firma ABF miliardáře a politika Pavla Sehnala vyplatit 26,6 milionu korun. Smlouva byla prodloužena do konce února a celkové náklady do února vyčíslila nemocnice na téměř 100 milionů korun.

Další peníze stála součinnost armády a Správy státních hmotných rezerv. Vedle nájmu platila nemocnice Sehnalově firmě také energie a další služby.

Pronájem prostoru pro záložní nemocnici ministerstvo zdravotnictví ukončilo k 19. únoru. Sehnal nabídl tehdejšímu ministrovi zdravotnictví Janu Blatnému (ANO) snížení ceny o dvě třetiny. (pel)