Premiér Andrej Babiš (ANO) navrhuje pro státní zaměstnance, kteří se nechají naočkovat, 2 dny placeného volna. (Redakční koláž)

Premiér Andrej Babiš (ANO) navrhuje pro státní zaměstnance, kteří se nechají naočkovat, 2 dny placeného volna. Chce tak prý lidi motivovat k vakcinaci. Podle ekonoma Lukáše Kovandy by však návrh připravil českou ekonomiku o 21,4 miliardy korun.

„Mám velice důležitou a pozitivní zprávu. Chceme lidi motivovat k očkování. Je pravda, že někteří z nich mají silnější reakci. I proto v pátek na vládě předložím návrh na dva dny placeného pracovního volna všem zaměstnancům pod státní službou, kteří se naočkovali od 1. ledna 2021,“ oznámil Babiš na Twitteru.

Řekl dále, že vláda zároveň uloží všem ministrům, aby dali 2 dny volna dalším svým zaměstnancům, což se týká i ozbrojených sborů.

„Stačí, když se prokáží národním certifikátem nebo aplikací Tečka. A doporučíme to i všem krajům a obcím, a samozřejmě i firmám,“ doplnil.

Babiš to zdůvodňuje tím, že někteří lidé po očkování trpí vedlejšími příznaky jako zvýšená teplota, zimnice nebo se necítili dobře.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy by však návrh připravil českou ekonomiku o 21,4 miliardy korun.

Zmínil, že dle aktuálních otevřených dat k očkování je právě dnes alespoň jednou dávkou očkováno průměrně 56,2 procenta obyvatel ČR ve věku 18 až 64 let, tedy ve věkových skupinách, jichž by se volno jako benefit za očkování týkalo především.

„Pokud by se i vlivem motivace v podobě dní volna vyhoupl podíl plně očkovaných v uvedené skupině 18 až 24 let na 70 procent, denní ztráta ekonomiky klesne z 15,3 na 10,7 miliardy korun, neboť neočkovaní nebudou mít na volno nárok a budou muset jako normálně do práce,“ vysvětlil Kovanda výpočet.

Celkový účet za motivační dva dny volna za očkování by tak dělal 21,4 miliardy korun. (pel)