Nejvyšší správní soud zrušil nošení roušek a respirátorů uvnitř. (Ilustrační foto)

Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil nařízení ministerstva zdravotnictví, kterým lidem v ČR přikázalo povinně nosit respirátory a roušky. Není podle něj dostatečně odůvodněné. Podle NSS úřad dosud „systematicky ignoruje“ jeho rozhodování. Příště už by tak soud mohl rušit opatření hned, bez odkladu. 

Nyní dostal Vojtěchův resort 3 dny na nápravu, aby opatření splňovalo zákonné podmínky.

NSS o tom informoval na Twitteru.

Nejvyšší správní soud „dospěl k závěru, že napadené mimořádné opatření je nepřezkoumatelné”. Ministerstvo zároveň varoval, že se opakovaně dopouští ignorace jeho rozhodnutí s tím, že příště už by mohl opatření zrušit hned, bez odkladu.

„V právním státě není možné, aby moc výkonná nerespektovala jasně vyjádřený názor soudu a kladla překážky moci soudní při dbání na dodržování zásad demokratického právního státu, který je založen na úctě k právům a svobodám člověka a občana,“ uvedl soudce Petr Mikeš.

„Soud po ministerstvu pouze vyžaduje naplnění požadavků na odůvodnění, které jasně stanoví pandemický zákon. Přesto tomuto požadavku není ministerstvo schopno dostát,“ dodal.

Soud zvažoval, zda nemá zrušit opatření s okamžitou účinností, nebo dokonce zpětně.

Povinnost nosit respirátory ve vnitřních prostorách by tak ze dne na den padla, a to včetně třeba návštěv ve zdravotnických zařízeních nebo sociálních službách. Právě z důvodu rizika nárůstu nákazy v těchto zařízeních soud k tomuto kroku nakonec nepřistoupil.

Nejvyšší správní soud už dříve vynesl dvě podobná rozhodnutí. Ministerstvu opakovaně vytýkal nedostatky v odůvodnění.

Konkrétně mělo vyřešit například otázku, zda nemohou v některých individuálních případech zdravotní rizika nošení respirátoru převýšit přínosy ochrany dýchacích cest jako prevence šíření koronaviru. Soud požadoval o doplnění odkazů na odborné studie.

Na soud se obrátil muž, který trpí průduškovým astmatem a má lékařské potvrzení, že pro svůj zdravotní stav nezvládne nosit roušku. Nošení respirátoru ho omezuje a způsobuje mu obtíže.

Tvrdí, že nošení respirátoru jej ohrožuje na zdraví více než jeho nenošení. Nařízení totiž poskytuje výjimku pouze pro osoby, jejichž mentální schopnosti či duševní stav neumožňují nošení roušek. (pel)