Ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (ANO) chce v Česku vybudovat továrnu na baterie pro elektromobily, tzv. gigafactory. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Vicepremiér a ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (ANO) chce v Česku vybudovat továrnu na baterie pro elektromobily, tzv. gigafactory. Vláda dala zelenou memorandu mezi státem a společností ČEZ o podpoře projektu. Prvotní investice se má vyšplhat na nejméně 52 miliard korun. 

„První krok k výstavbě Gigafactory. Na vládě jsme právě schválili znění memoranda mezi ČEZ a Vládou České republiky, zastoupenou Ministerstvem průmyslu a obchodu. Očekávaná investice přes 50 mld. Kč přinese min. 2,3 tis pracovních míst,“ oznámil Havlíček na Twitteru.

Havlíček a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš se chystají memorandum podepsat v úterý 27. července.

Ministerstvo průmyslu už loni avizovalo záměr výstavby továrny na lithiové baterie pro auta v severních Čechách, kterou označil právě jako projekt gigafactory. Využíváno by mělo být lithium z oblasti Cínovce v Krušných horách.

„Jednáme se dvěma hlavními subjekty mezinárodního charakteru. Je to citlivá věc, nechtějí, abychom to příliš komentovali. Jejich názor respektujeme,“ uvedl ministr pro deník Právo v minulém týdnu.

V polovině března informovaly Hospodářské noviny, že česká vláda podle Havlíčka o projektu jedná s německou automobilkou Volkswagen, pod kterou spadá i česká automobilka Škoda Auto. VW přitom chce mít do roku 2030 v Evropě 6 továren na baterie.

Na začátku června ministr oznámil, že vláda během následujících týdnů rozhodne o pobídce v řádu jednotek miliard korun, aby v Česku továrna na baterie pro elektroautomobily vznikla.

„ČEZ má zájem realizovat a vláda má zájem podpořit projekt gigafactory produkující baterie pro elektrická vozidla v České republice jako strategický projekt, který urychlí transformaci jak energetického, tak automobilového průmyslu. Záměrem projektu je rovněž vytvoření unikátní příležitosti k transformaci strukturálně postižených regionů v České republice,“ citovala ČT memorandum.

Z dokumentu dále vyplývá, že ČEZ je připraven se stát investorem projektu, dodavatelem energií, energetických služeb a lithia z místních zdrojů, zajistit vhodné prostory a zázemí pro realizaci projektu a je rovněž připraven zajistit financování zamýšleného projektu.

Vláda prostřednictvím ministerstva průmyslu je nachystána mimo jiné podpořit zamýšlený projekt vhodnou formu veřejné podpory.

V Česku jsou podle odhadů asi 3 procenta světových zdrojů lithia – většina z toho na Cínovci. Menší množství se nachází ve Slavkovském lese. Ložisko u Cínovce je největší v Evropě. (pel)