Senát schválil pravidla kurzarbeitu. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Senát schválil pravidla tzv. kurzarbeitu. Vláda bude ze státního rozpočtu hradit 80 procent mzdy zaměstnancům v případě, že se firma ocitne v problémech a nebude mít pro své zaměstnance práci.

Informovalo o tom ministerstvo práce a sociálních věcí na webu.

„Kurzarbeit prošel Senátem! V době krize zajistí firmám 80 procent nákladů na náhrady mzdy a odvody a zaměstnanci si udrží práci a příjem. Čas, kdy nepracují, mohou využít na vzdělávání. Jsem si jistá, že se ta roční práce vyplatila a když bude třeba, Kurzarbeit nám dobře poslouží,“ napsala ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) na Twitteru.

Novela nyní zamíří k podpisu prezidentovi Miloši Zemanovi.

Kurzarbeit, oficiálně „příspěvek v době částečné práce“, umožní zachovat pracovní místa při závažných hospodářských potížích.

„Ekonomická krize nebo různé mimořádné události mohou i u dlouhodobě prosperujících a perspektivních firem zapříčinit propouštění. Zpravidla však jde o přechodná období, po kterých by museli zaměstnavatelé znovu hledat pracovníky na trhu práce. Kurzarbeit toto období pomůže překlenout,“ vysvětlila ministryně.

Novela zákona o zaměstnanosti ukládá zaměstnavateli povinnost v době, kdy bude platit kurzarbeit, vyplácet zaměstnanci náhradu mzdy v minimální výši 80 prčocent jeho průměrného výdělku.

Na náhradu mzdy a odvody obdrží zaměstnavatel příspěvek ve výši 80 procent nákladů. Stropem pro příspěvek bude 1,5násobek celostátní průměrné mzdy. Podmínkou je, že zaměstnavatel bude zaměstnancům přidělovat práci jen v rozsahu 20 až 80 procent.

Zaměstnanci budou moci být doma „na kurzarbeitu“ až 4 dny v týdnu, nejvýše však 1 rok.

Dobu, kdy nechodí do práce budou lidé moci využít například na rekvalifikace, na zvýšení kvalifikace nebo návštěvou podobných kurzů organizovaných úřadem práce.

Zaměstnanci, na které bude pobírán příspěvek, budou také po stanovenou dobu chráněni před výpovědí. (pel)