Vládní omezení sportovišť, koupališť a wellness zařízení kvůli prevenci šíření koronaviru bylo nezákonné, řekl Nejvyšší správní soud (NSS). (Foto: Sareza)

Další koronavirová blamáž Babišovy vlády. Omezení provozu sportovišť, koupališť a wellness zařízení kvůli prevenci šíření covidu-19 bylo nezákonné, rozhodl Nejvyšší správní soud (NSS). Už dříve tak dopadla i další vládní nařízení týkající se uzavření restaurací, maloobchodu nebo lyžařských vleků.

NSS o tom informoval na webu.

Podle soudkyně Nejvyššího správního soudu Jitky Zavřelové, která se věcí zabývala, provoz bylo možné zakázat nebo omezit na základě zákona o ochraně veřejného zdraví.

„Na základě tohoto ustanovení ale může být zakázán nebo omezen styk skupin fyzických osob podezřelých z nákazy s ostatními fyzickými osobami. Takovou osobou je zdravá fyzická osoba, která byla během inkubační doby ve styku s infekčním onemocněním nebo pobývala v ohnisku nákazy,“ uvedla.

„Tuto skutečnost nicméně nelze bez dalšího předpokládat. Musí být opřena o relevantní údaje a v mimořádném opatření náležitě zdůvodněna. V dané věci ovšem odpůrce vůbec netvrdil, že by celá ČR byla ohniskem nákazy, natož aby to prokázal,“ doplnila.

Co se týká koupališť a wellness zařízení, provoz oproti sportovištím umožňuje omezit pandemický zákon za volnějších podmínek. Mimořádné opatření ovšem ani v této části nebylo podle Zavřelové dostatečně odůvodněno.

Uvedla dále, že Nejvyšší správní soud přistupuje k přezkumu mimořádných opatření zdrženlivě, protože jeho úlohou je chránit jednotlivce před excesy veřejné správy, nikoliv opatření dotvářet či hledat optimální řešení.

„V dané věci je však nucen konstatovat, že odůvodnění v rozsahu několika vět poukazujících zcela obecně na omezení provozů a aktivit, u kterých zpravidla dochází k větší koncentraci návštěvníků či účastníků, je právě takovým excesem. Například nebyla zohledněna varianta poskytování saunovacích nebo wellness služeb jen uzavřeným skupinám ani velikost provozoven,“ řekla.

„Nebylo také zřejmé, proč profesionální sportovci mohli trénovat v tělocvičnách, avšak nikoli v plaveckých bazénech, neboť pro ty obdobná výjimka neplatila. Nejvyšší správní soudu nestojí v cestě boji s epidemií, požaduje po odpůrci ´jen´ naplnění požadavků pandemického zákona, tedy kvalitní odůvodnění přijatých opatření,“ dodala.

Už dříve tak dopadla i další vládní nařízení týkající se uzavření restaurací, maloobchodu nebo lyžařských vleků. (pel)