Vláda schválila návrh státního rozpočtu 2022 se schodkem 390 miliard korun. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Babišova vláda schválila návrh státního rozpočtu ČR na rok 2022, který počítá se schodkem 390 miliard korun. Někteří ministři však už avizovali, že po šéfce státní pokladny Aleně Schillerové (ANO) budou požadovat více peněz. V návrhu navíc chybí priority vládního kabinetu za více než 20 miliard korun. 

Informovalo o tom ministerstvo financí.

„Vláda právě schválila parametry rozpočtu na příští rok. Přináší úspory na provozu státu, méně úředníků, ale také rekordní investice za 189 miliard nebo zvýšení důchodů o 758 Kč měsíčně. Plánovaný deficit meziročně klesne o 110 miliard na 390 miliard korun,“ napsala Schillerová na Twitter.

„Nastavené tempo konsolidace o 110 miliard za jediný rok je sice značné, ale díky robustnosti naší ekonomiky, rostoucím daňovým příjmům a dobře mířeným evropským penězům, můžeme zároveň i nadále masivně podporovat růst hospodářství a životní úrovně v zemi,“ dodala.

Celkové výdaje rozpočtu by měly být příští rok 1,876 bilionu korun a příjmy 1,486 bilionu korun.

Prioritami rozpočtu jsou podle ní kromě úspor na provozu státu také investice ve výši 189 miliard korun, růst důchodů o 758 korun, zachování nižšího patnáctiprocentního zdanění zaměstnanců, zvýšení slevy na poplatníka o 3 tisíce korun, ale také navýšení počtu pedagogů o 4 235, policistů o 1 000 a vojáků o 550.

Materiál naopak nepočítá s růstem objemu platů státních zaměstnanců.

Někteří ministři však už avizovali, že po šéfce státní pokladny Schillerové budou na příští rok požadovat více peněz.

Podle informací České televize chce třeba ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) navíc 10 miliard korun pro obce, šéf resortu životního prostředí Richard Brabec (ANO) dohromady asi 1,2 miliardy korun.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) by uvítal navíc 1 miliardu a více peněz chce i vicepremiér Karel Havlíček (ANO) pro resort dopravy.

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) bude chtít další miliardy na sociální služby.

S nejvyšším požadavkem přišel ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO), který na zvýšení plateb státu pojišťovnám za děti, důchodce či nezaměstnané o 200 korun měsíčně chce 14,4 miliardy korun.

Jak navíc už dříve upozornila ČT, v návrhu chybí priority vládního kabinetu za více než 20 miliard korun. Jde třeba o zvažovaný růst plateb za státní pojištěnce nebo vyšší přídavky na děti. Naopak je v návrhu zahrnut skoro třímiliardový výnos z digitální daně, kterou ale sněmovna ještě neschválila.

Poslanecká sněmovna schválila letos v únoru novelu státního rozpočtu ČR na rok 2021, když proti původnímu zákonu zvýšila schodek rozpočtu na 500 miliard korun.

Loni dosáhl deficit státního rozpočtu 367,4 miliardy korun, původně byl přitom navrhován schodek 40 miliard. (pel)

Rozpočtová rada bije na poplach: Česko narazí na dluhovou brzdu už v roce 2024

Deficit státního rozpočtu ČR se v květnu prohloubil o 63 miliard. Přesáhl už čtvrt bilionu