Průmysl v Česku po krizi způsobené pandemií koronaviru šlápl na plyn. V dubnu 2021 meziročně stoupl o 55,1 procenta. Meziměsíčně byla průmyslová produkce vyšší o 1,9 procenta. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 90 procent.

Data zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

„Vlivem loňského lockdownu dosáhl dubnový růst průmyslové produkce historických hodnot, když meziročně vzrostl o 55 %. Český průmysl jede na plné obrátky a jeho produkce se přibližuje úrovni z roku 2019, tedy svému dosavadnímu maximu,“ uvedl Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky.

„Pro zpracovatelský průmysl jako celek je duben 2021 dokonce historicky nejsilnějším měsícem. Některá odvětví fungovala i v době epidemie víceméně bez omezení, ale tempa růstu u těch nejvíce postižených jsou opravdu v časové řadě mimořádná,“ uvedla Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu.

K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (růst o 446,5 procenta), výroba pryžových a plastových výrobků (růst o 101,8 procenta) a výroba elektrických zařízení (růst o 64 procent).

„Automobilový průmysl jede naplno i přes celosvětový nedostatek některých součástek a tím pádem se daří i navazujícím odvětvím,“ doplnila Doležalová.

Průmyslová produkce klesla pouze v odvětví výroba oděvů, a to o 2,5 procenta.

Roste také hodnota nových zakázek. V dubnu stoupla meziročně o 90 procent. Zakázky se zahraničí se zvýšily o 98,6 procenta téměř na dvojnásobek, z tuzemska vzrostly o tři čtvrtiny.

Podle údajů zveřejněných Eurostatem průmyslová produkce v březnu 2021 v EU27 meziročně vzrostla o 11 procent, český průmysl vzrostl o 14,1 procenta.

Největší meziroční růst zaznamenala Itálie a Slovensko; německý průmysl vzrostl o 5,5 procenta.

Naopak produkce maltského průmyslu meziročně klesla o 2,8 procenta. (pel)