Volby prezidenta: Generál Pavel vypátral ukradenou hradní standartu.

Generál Petr Pavel vypátral ukradenou hradní standartu. Oznámil, že standarta bude na Hrad vrácena, ale až po odchodu Miloše Zemana z funkce hlavy státu. Podmínkou navrácení prezidentské standarty je také nezvolení Andreje Babiše prezidentem.

Pavel oznámil, že dohodl vrácení odcizené standarty na Hrad. Informoval, že není zničená a „vrátí se kam patří“.

Standarta zmizela během prvního mandátu současného prezidenta Miloše Zemana v rámci recesistické akce umělecké skupiny Ztohoven, jejíž členové na Pražském hradě vyvěsili červené trenýrky, které nechal Zeman následně spálit.

„Nedávno jsem se dozvěděl, že prezidentská standarta, která byla v roce 2015 odcizena z Hradu, existuje a nebyla úplně zničena, jak se povídalo. Zejména pro ty, kteří slouží vlasti, má obrovský symbolický význam. Setkal jsem se proto s lidmi, kteří ji z Hradu vzali.“

„A mám dobrou zprávu – dohodli jsme se na kompromisu. Standarta se na Hrad vrátí, ale až do rukou nového prezidenta. Jejich podmínkou vrácení je, že hlavou státu nebude Andrej Babiš. Mělo by tak dojít k naplnění hesla Pravda vítězí,“ uvedl Pavel.

Do vyhlášení výsledku voleb tak podle Pavla bude standarta v úschově.

„Tuto podmínku respektuji a děkuji za takový přístup. Sice neschvaluji, co tehdy udělali, ale rozumím tomu, proč to udělali. Věřím, že situace na Hradě se v březnu změní.“

„Chci tam vrátit politiku založenou na hodnotách demokracie a svobody a jsem rád za dnešní dohodu, že spolu s hodnotami se tam vrátí i prezidentská standarta,“ upřesnil Pavel.

Pavel podle předvolebních průzkumů patří mezi favority voleb prezidenta. První kolo voleb se koná 13. a 14. ledna 2023.

Pokud v něm žádný kandidát nezíská nadpoloviční většinu hlasů, uskuteční se o 2 týdny později druhé kolo voleb, do něhož postoupí dva nejúspěšnější kandidáti z kola prvního. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Nový průzkum voleb prezidenta: Pavel už zase vede. Babiš se propadl na třetí místo