Nový průzkum voleb prezidenta: Pavel už zase vede. Babiš se propadl na třetí místo. (Ilustrační foto)

Petr Pavel se opět vyhoupl do čela průzkumu voleb prezidenta ČR. V prezidentském modelu za měsíc prosinec je Pavel na prvním místě s 28 procenty podpory. Na druhém místě je Danuše Nerudová s 27,5 %. Ukázal to průzkum agentury Median.

Andrej Babiš (24,5 %) se poprvé ocitl až na třetím místě volebního modelu. Ze třetího místa by se nedostal do druhého, finálního kola voleb.

Trojice aktuálně nejvíce podporovaných kandidátů má velmi podobný výsledek s rozdílem na úrovni statistické chyby. Podle Medianu na základě volebního modelu nelze s jistotou říci, kdo by se aktuálně dostal do druhého kola volby a kdo nikoliv.

Volební jádro má nadále nejvyšší Andrej Babiš (17,5 %), druhé nejvyšší voličské jádro má Petr Pavel (16 %), třetí Danuše Nerudová (15 %).

Danuše Nerudová má nejvyšší volební potenciál (43 %), následuje ji Petr Pavel (41,5 %) a Andrej Babiš (30,5 %).

V případném druhém kole volby prezidenta by buď Petr Pavel porazil Andreje Babiše (63 % x 37 %), Danuše Nerudová porazila Petra Pavla (54 % x 46 %), nebo Danuše Nerudová porazila Andreje Babiše (64 % x 36 %).

Tyto výsledky však podle Medianu předpokládají vysokou volební účast v druhém kole.

Dotazování v průzkumu probíhalo již s aktuálním seznamem devíti kandidátů.



VOLBY PREZIDENTA: MODEL, PROSINEC 2022


Zdroj: Median



Senátor Pavel Fischer by získal 5,5 procenta, další senátor Marek Hilšer 5 procent a odborový předák Josef Středula 4 procenta.

Kandidát SPD Jaroslav Bašta by získal 3,5 procenta. Tomáš Zima a Karel Diviš shodně 1 procento.

Při hypotetickém souboji Pavla a Babiše ve druhém kole by byla desetina nerozhodnutých, při souboji Babiše s Nerudovou by nerozhodnutých bylo 8 procent.

Při souboji Nerudové a Pavla by nerozhodnuto bylo 9 procent voličů. Zároveň by v takovém případě 17 procent voličů k volbám nešlo.

Volební potenciál Danuše Nerudové dosahuje 43 procent, u Pavla je to 41,5 procenta.

Babiš by mohl oslovit 30,5 procenta voličů. Pavlovy preference podle Medianu rostou, Nerudové stagnují.

Rozhodnuta je zatím polovina voličů, kteří jsou si jistí svou účastí, třetina stále není rozhodnuta, koho bude volit.

Agentura výslovně upozornila na to, že model vychází z vysoké deklarované volební účasti, při nižší účasti by čísla mohla být jiná.

Průzkum proběhl od 8. do 19. prosince a zapojilo se do něj 1000 respondentů.

V listopadovém volebním modelu této agentury byla na čele Nerudová se ziskem 28 procent hlasů. Babiš by získal 26,5 procenta a Pavel 23,5 procenta. (sfr)