Krize volby prezidenta: NSS vyřadil Janečka a Rohanovou. Chtějí žalovat k Ústavnímu soudu. (Ilustrační foto: Denisa Rohanová)

Volba prezidenta ČR se měsíc před prvním kolem ocitá v krizovém okamžiku. Nejvyšší správní soud (NSS) vrátil do voleb podnikatele Karla Diviše, ale odmítl stížnost vyřazeného miliardáře Karla Janečka. Současně NSS vyřadil z voleb Denisu Rohanovou, kterou před tím ministerstvo vnitra řádně zaregistrovalo. Janeček i Rohanová se proti svému vyřazení hodlají odvolat k Ústavnímu soudu.

Nejvyšší správní soud (NSS) zvrátil rozhodnutí Ministerstva vnitra ČR a rozhodl o registraci Karla Diviše do prezidentských voleb.

„Veškeré úsilí se vyplatilo, velké díky všem za vytrvalou podporu, jsem zpátky ve hře!“ napsal Diviš v reakci.

„Ministerstvo vnitra neodvedlo svou práci dobře. Jsem v šoku, tentokrát pozitivně,“ dodal.

Naopak, Karel Janeček u NSS se svou stížností proti vyřazení z voleb neuspěl. Jak Diviše tak Janečka ministerstvo vnitra v listopadu vyřadilo kvůli nedostatku podpisů.

Minimální potřebný počet činí 50 tisíc podpisů občanů. Vnitro však část podpisů neuznalo. Divišovi jich chybělo 116, Janečkovi 1909.

Nejvyšší správní soud nyní svým rozhodnutím vyřadil z voleb Denisu Rohanovou,  která podle NSS podala svoji kandidaturu předčasně.

O rozhodnutí NSS informoval předseda volebního senátu Tomáš Langášek.

Ministerstvo vnitra svým listopadovým verdiktem uznalo Rohanové listinu s podpisy dnes už bývalých dvaceti poslanců. Podle názoru NSS však nominace takových poslanců nyní již nemá legitimitu.

NSS uvedl, že se ministerstvo dopustilo „elementárních chyb“, kvůli nimž neztotožnilo některé petenty.

Podpisy se totiž kontrolovaly strojově a stroj nedokázal od sebe rozeznat některé hlásky či čísla.

„Systém u jména Luděk háček přiřadil k písmenu D, místo písmenu E a to bylo důvodem, proč nebyl petent ztotožněn,“ podotkl NSS.

Toto pochybení pak nebylo napraveno ani při manuální kontrole operátorem. Proto byla nakonec uznána Divišova kandidátní listina.



Naopak, Janečkovu podání soud nevyhověl. Ministerstvo mu neuznalo ani jeho vlastní podpis kvůli obtížně rozeznatelnému číslu u občanského průkazu, z nějž nebylo jasné, zda jde o jedničku, či dvojku.

Soud podle člena volebního senátu Ivo Pospíšila kontroloval u Janečka všech 5618 neuznaných záznamů, které ověřoval v evidenci obyvatel.

Strojové načtení petic způsobilo podle NSS značné problémy. Například číslo 3 zaměňoval systém za 8, sedmičku pak za čtyřku.

„Jméno Pflégerová stroj přečetl Peleserová, byť běžným lidským okem bylo zřejmé, že se jedná o jméno Pflégerová. Jméno Bugala přečetl jako Rugala,“uvedl NSS příklady nesprávného posouzení.

Dodal však také, že mnoho jmen na kandidátních listinách bylo chybných, neboť lidé buď neexistovali, nebo bydleli na neexistujících adresách, například v místech, kde je hlášena garáž.

Karel Janeček už oznámil, že se nyní se stížností obrátí na Ústavní soud.

U Rohanové rozhodli soudci jednomyslně. Podle NSS se její kandidaturou nemělo ministerstvo vnitra vůbec zabývat. Podle soudu je potřeba mít podpisy zákonodárců, kteří v době volby mají platný mandát.

Rohanová předložila podpisy poslanců, kteří byli zvoleni v minulém volebním období, a kandidaturu podala ještě předtím, než byla volba prezidenta vyhlášena.

Ta již dříve avizovala, že pokud ji Nejvyšší správní soud z kandidatury vyřadí, obrátí se na Ústavní soud.



O prezidentskou funkci se ucházejí premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, poslanec SPD Jaroslav Bašta, senátoři Pavel Fischer (nezávislý) a Marek Hilšer z klubu Starostů.

Do čela průzkumů se dostala bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová. V popředí se nadále drží Petr Pavel.

Zaregistrováni byli také předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula a bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. (sfr)

VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Volby prezidenta ČR: Nerudová už s 28 % vede v průzkumu. Babiš druhý, Pavel třetí

Volby prezidenta: Neschválený kandidát Diviš žádá odsunutí prezidentských voleb o rok