Volby prezidenta: Neschválený kandidát Diviš žádá odsunutí prezidentských voleb o rok.

Vnitrem zamítnutý kandidát Karel Diviš žádá odsunutí prezidentských voleb v ČR. S podobným požadavkem vystoupil i jiný odmítnutý kandidát, podnikatel Karel Janeček.

„V kampani budu pokračovat dál. V tuto chvíli se považuji za kandidáta. Mám svědomí čisté a vím, že jsem přes 50 tisíc podpisů nasbíral,“ uvedl Diviš.

„V této situaci by se ale kampaň měla zastavit. Měly by se prošetřit podpisy i nerovné podmínky kandidátů a posunout termín voleb. O jakou dobu, to nevím, záleží, jak dlouho by trvalo prošetření,“ prohlásil Diviš v pořadu Divoká karta.

I Karel Janeček chce stejně jako Diviš v kampani pokračovat a také žádá časový odsun voleb.

„Je třeba tu věc vyšetřit. Technicky jde o měsíce, ne o rok,“ podotkl Janeček k návrhu posunutí volebního termínu.

Diviš současně ve svých vyjádřeních naznačil, že jiná kandidátka na funkci prezidenta, Danuše Nerudová při sběru podpisů nepostupovala korektně.

„Podváděla či nepodváděla Danuše Nerudová při kontrole podpisů a jsou podmínky všech občanských kandidátů opravdu rovné?“ napsal Diviš.

„Takže se ukazuje, že ti ´skvělí´ dobrovolníci paní Danuše Nerudová nebyli o nic lepší, než ti ´placení´ sběrači přes agentury? Když se pro zjevnou neúplnost a špatnost u Danuše Nerudové vyřazovalo minimálně 17,3 % (17 373/100 001) podpisů, zatímco u nás pouhých cca 2,6 % (1 600/61 600)?“ uvedl Diviš.

„A jako zázrakem pak při této ´kvalitě´ práce dobrovolníků versus sběračů je počet občanů nenalezených v evidenci u Danuše Nerudové 1,6 % (136/8 500) a v našich dvou vzorcích 14,2 % (1 207/8 500), respektive 14,6 % (1 244/8 500),“ dodal.

„Nejsem v tom sám. Paní Danuše Nerudová i Ministerstvo vnitra zapomněli, že kandidují dva matematici,“ podotkl dále Diviš.

Karel Janeček mezitím informoval, že své odvolání proti vyřazení z prezidentské kandidatury osobně vlakem do Brna k Nejvyššímu správnímu soudu.



„Jedu do Brna podat odvolání na Nejvyšší správní soud. Nevzdávám se. Spravedlivost a pravda musí zvítězit,“ připojil Janeček. (sfr)

VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Do bitvy o Hrad stát pustil jen 9 kandidátů. Miliardář Janeček dostal od vnitra stopku