Danuše Nerudová už nasbírala 80 tisíc podpisů pro svoji kandidaturu na prezidentku ČR

Danuše Nerudová už se svým týmem nasbírala 80 tisíc podpisů pro svoji kandidaturu na funkci prezidentky České republiky. Podmínkou účasti v prezidentských volbách je získat minimálně 50 tisíc platných podpisů občanů, nebo 20 podpisů či 10 podpisů senátorů.

„Celkem 80 tisíc podpisů! Ani nevím jak za to poděkovat. Vám, kteří jste podepsali, mým úžasným dobrovolníkům i petičním místům,“ uvedla Nerudová.

„Každého vašeho podpisu si vážím!“ dodala.

Informovala, že všechny podpisy se svým týmem právě teď kontrolují a vyškrtávají kolem 20 % nečitelných, nekompletních nebo zjevně chybně vyplněných řádků. Tak, aby Ministerstvu vnitra odevzdali petici s co možná nejmenším počtem neplatných podpisů.

Přihlášku musí kandidáti podat nejpozději počátkem listopadu.

Nerudová upozornila, že odmítla několik nabídek na dodání podpisů „pay-per-signature“, tzn., že nikdo nedostal za svůj podpis ve prospěch její kandidatury zaplaceno.

Nerudová oznámila své rozhodnutí kandidovat na prezidentku České republiky v květnu letošního roku. Patří mezi tři kandidáty, které podporuje koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP09). Salšími jsou generál Petr Pavel a senátor Pavel Fischer.

Podle aktuálního volebního modelu agentury Median by byl v prvním kole nejúspěšnější Petr Pavel, na druhém místě figuruje bývalý premiér Andrej Babiš, který ale zatím kandidaturu neoznámil. Na třetím místě průzkumu je právě Danuše Nerudová.

První kolo volby prezidenta ČR se bude konat 13. a 14. ledna, druhé kolo o dva týdny později. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Volby prezidenta: Babiš by s generálem Pavlem prohrál už v prvním kole, ukázal průzkum