Volby prezidenta: Babiš by s generálem Pavlem prohrál už v prvním kole, ukázal průzkum. (Ilustrační foto).

Andrej Babiš by podle nejnovějšího průzkumu prohrál ve volbách prezidenta už v prvním kole a to s generálem Pavlem. V případném druhém kole voleb by Babiše porazila i řada dalších pravděpodobných kandidátů. Vyplynulo to z nového volebního modelu agentury Median.

Podle agentury Median je to poprvé, kdy generál Pavel v modelu předstihl Babiše.

„Rozdíl je sice jen půl procentního bodu, což je rozdíl v rámci statistické chyby, ale výsledná čísla potvrzují dlouhodobý trend rostoucích preferencí u Pavla. Preference Babiše stagnují,“ konstatoval Median.

V 1. kole prezidentských voleb by podle modelu agentury Median zvítězil generál Petr Pavel (24 %). Na druhém místě by skončil expremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš (23,5 %).

Na třetím místě je Danuše Nerudová (10 procent). Následují senátor Pavel Fischer (8 %) a šéf odborů Josef Středula se 7,5 procenty podpory.

V průzkumu byla zahrnuta i senátorka Miroslava Němcová (ODS), která by dostala stejně jako další senátor Marek Hilšer podporu 5,5 procenta.

Exprezident Václav Klaus by stejně jako podnikatel Karel Janeček získal 3,5 procenta.

Němcová ani Klaus však nepatří mezi politiky, kteří by oficiálně potvrdili záměr kandidovat. Němcová je členkou ODS. Přitom, vládní koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) oznámila, že vlastního kandidáta do prezidentských voleb nepostaví. Současně vyslovila podporu 3 nezávislým kandidátům.


MEDIAN: VOLBY PREZIDENTA ČR – VOLEBNÍ MODEL ZÁŘÍ 2022

1. KOLO VOLEB

Zdroj: MEDIAN


Nejvíce si Petr Pavel polepšil u lidí ve věku 45 až 54 let, mezi nimiž se těší podpoře 41 procent. Dále má bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR vysokou podporu mezi absolventy vysokých škol (30 procent), mezi středoškoláky s maturitou (28 procent) a obecně mezi muži (31 procent).

Andrej Babiš je stále nejčastější volbou lidí ve věku 65 let a více (37 procent). Měl by také nejvíce hlasů v kategorii lidí pouze se základním vzděláním (38 procent) či středoškolským vzděláním bez maturity (33 procent). Ze všech kandidátů oslovil nejvyšší podíl lidí v důchodu (40 procent).

Danuše Nerudová má největší podíl voličů mezi studenty (50 procent) a obecně lidmi ve věku 18 až 24 let (40 procent).

Možní voliči Pavla Fischera jsou nejčastěji lidé ve věku 65 let a více (41 procent z jeho voličů). Josefa Středulu podporují ve stejné míře lidé v důchodu jako zaměstnanci (obojí 47 procent z jeho voličů).

Druhé kolo voleb

Do případného druhého kola voleb by podle zářijového průzkumu agentury Median postoupili Andrej Babiš a Petr Pavel, který by zvítězil se ziskem téměř šedesáti procent hlasů.

Pokud by postoupili do druhého kola, porazili by v něm expremiéra Babiše i další čtyři kandidáti. Vedle Pavla by nad Babišem ve druhém kole vyhráli i Nerudová, senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer a také odborový předák Josef Středula.

Poslední termín pro předložení přihlášek kandidátů na prezidenta je 8. listopadu. Ke kandidatuře je potřeba předložit buď 50 tisíc podpisů voličů, nebo podporu 20 poslanců či deseti senátorů.

Výzkum probíhal od 1. do 30. září 2022 na vzorku 1 010 respondentů ve věku 18 a více let.

První kolo prezidentských voleb v ČR se koná 13. a 14. ledna příštího roku. (sfr)