Vládní koalice SPOLU podpořila 3 kandidáty pro volby prezidenta: Fischera, Nerudovou a Pavla. (Ilustrační foto - redakční koláž).

Vládní koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) podpořila tři kandidáty pro volby prezidenta České republiky: Pavla Fischera, Danuši Nerudovou a Petra Pavla. Vlastního kandidáta SPOLU do prezidentských voleb nepošle. Prezidentské volby se konají v lednu příštího roku.

Vlastního kandidáta koaliceSPOLU nepostaví, protože by tím došlo k tříštění sil, prohlásil premiér a předseda ODS Petr Fiala.

SPOLU proto podpořila tři nezávislé kandidáty a to senátora Pavla Fischera, bývalou rektorku Mendelovy univerzity Danuši Nerudovou a generála Petra Pavla.

„Velmi pečlivě jsme naslouchali našim členům a voličům a z debat i průzkumů víme, že tito preferují tři kandidáty. Jde v abecedním pořadí o Pavla Fischera, Danuši Nerudou a Petra Pavla,“ konstatoval předseda ODS a premiér Petr Fiala.

Podle Fialy je tak pouze na voličích, koho ze tří jmenovaných v prvním kole volby podpoří. Koalice SPOLU v tomto směru žádné konkrétní doporučení dávat nehodlá.

Volnou ruku budou mít taktéž členové vládních stran.

„Kdybychom nominovali někoho dalšího, tak to ve výsledku bude znamenat, že snížíme šanci na to, že prezidentský úřad bude zastávat osoba, která tyto společné hodnoty respektuje, proto koalice SPOLU vlastního kandidáta nominovat nebude a v prvním kole nebudeme dávat ani konkrétní doporučení na jednu osobu. Věříme, že toto rozhodnutí je státotvorné,“ podotkl Fiala.

Koalice SPOLU hodlá zároveň konat informační kampaň na podporu hodnot, které by prezident měl vyznávat.„Přijde nám logické a správné, abychom dali do pozadí osobní nebo stranické ambice a dali je ve prospěch naší společné budoucnosti v demokratickém a stabilním státě,“ deklaroval Fiala.

O funkci prezidenta se hodlají ucházet zhruba dvě desítky osob. Jde například o miliardáře Karla Janečka, šéfa odborových svazů Josefa Středulu, senátora a dalšího z neúspěšných kandidátů v minulých prezidentských volbách Marka Hilšera, bývalého rektora Karlovy univerzity Tomáše Zimu či bývalou předsedkyni Energetického regulačního úřadu Alenu Vitáskovou.

Přdseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiše chce své rozhodnutí týkající se své účasti v prezidentských volbách oznámit 28. října.

Petr Pavel v reakci na rozhodnutí SPOLU uvedl:

„Oceňuji rozhodnutí koalice Spolu21 nepostavit vlastního kandidáta, odsunout své stranické zájmy a místo toho dát přednost společným hodnotám. Předpokládám, že Andrej Babiš si z nich příklad nevezme, tak se alespoň můžu těšit na pořádný souboj v debatách.“

Danuše Nerudová na oznámění podpory od koalice SPOLU reagovala takto:

„Vážím si toho, že se mě vládní strany rozhodly podpořit i přesto, že jsem nezávislá kandidátka a že můj názor na kroky vlády je často kritický. Věřím, že si uvědomují, že budu nadstranickou prezidentkou a budu vždy stát na straně občanů.“

Pavel Fischer k uvedenému vyslovení podpory podotkl:

„Vážím si podpory vládní koalice pro prezidentské volby. Ačkoliv v Senátu působím jako nezávislý a nejsem členem žádného politického uskupení, důvěru, kterou ve mě tyto strany vložily, se budu snažit nezklamat.“ (sfr)