Léto je tady a mnoho českých turistů opět vyráží do zahraničí. Ať už autem nebo karavanem, s rodinou či přáteli, na měsíc nebo na víkend – Allianz pojišťovna připravila devět jednoduchých tipů, které pomohou k tomu, abyste si užili dovolenou bez starostí. Na co si tedy dát pozor?

  • Zkontrolujte stav vozidla – Ještě než vyrazíte na dovolenou, zaměřte se na stav svého vozidla. Nejen, že vás to může ochránit před pokutou, ale můžete díky tomu předejít nehodě. Vaší pozornosti by neměla ujít kontrola pneumatik, a to jak co se týče hloubky dezénu tak také tlaku; kontrola světel a blinkrů; kontrola všech provozních kapalin (chladicí, brzdová, ale například i ostřikovače); a v neposlední řadě byste měli zkontrolovat, kolik kilometrů vám chybí do výměny oleje.
  • Podívejte se na povinnou výbavu – Povinná výbava se totiž v různých zemích liší, a proto je potřeba si zjistit, co platí nejen ve vaší cílové destinaci, ale i ve všech státech, přes které pojedete. Může jít například o počet reflexních vest či hasicí přístroj.
  • Vytiskněte si „zelenou“ kartu – Jsou-li řidiči uživateli aplikace Allianz, je v České republice možné využít zobrazení zelené karty z aplikace. Klientům však doporučujeme, aby u sebe „zelenou“ kartu měli vždy také vytištěnou, a to především pokud vyráží do zahraničí. Od léta 2020 stačí „zelená“ karta vytištěná černobíle.
  • Přesvědčte se o platnosti dokladů – Před odjezdem do zahraničí se podívejte i do peněženky a ujistěte se, zda vám nevypršela platnost řidičského a technického průkazu (technické kontroly). V opačném případě by byly doklady neplatné.
  • Nepodceňte pojištění – Pokud se chystáte na zahraniční dovolenou autem, zvažte, jestli kromě klasického cestovního pojištění nepřipojistit i vozidlo. Připojištění „Vozidlem po Evropě bez starosti“ od Allianz vám pomůže v případě poruchy, havárie, vandalismu i s následky, které vzniknou chybou řidiče. Využijete ho, i když se vám vybije baterie, zabouchnete si klíče ve vozu, nebo dojde k poškození pneumatik. Postaráme se o opravu i odtah vozidla a zajistíme náhradní dopravu.
  • Kupte si dálniční známku – Po naplánování trasy si ověřte, zda potřebujete koupit dálniční známku nebo mýto, a na příslušnou variantu se připravte.
  • Naplánujte si cestu – Dobu jízdy si pokud možno naplánujte mimo přetížené trasy a předpokládanou dopravní špičku, vyhnete se stresu a dohánění časových ztrát s riskováním při jízdě.
  • Pozor na přestupky – Nezapomeňte, že v některých zemích jsou mnohem přísnější postihy za dopravní přestupky než u nás. Ať nemusíte dětem vysvětlovat, že jste peníze na zmrzlinu museli předat policii.
  • Je vám 65+? Nezapomeňte na lékařskou prohlídku – Řidiči-senioři nad 65 let musí absolvovat povinné (a pravidelné) zdravotní prohlídky. Těmto motoristům proto doporučujeme, aby si před cestou do zahraničí ověřili, za jakých podmínek mohou řídit vozidlo v dané zemi či zemích a měli s sebou doklad o absolvované prohlídce.

(pel)