Andrej Babiš přelstil karmelitány: V rámci kampaně nakonec pronikl do kostela k Jezulátku.

Andrej Babiš do prezidentské kampaně zatáhl i boha. A nakonec i přelstil bosé karmelitány, kteří na celé dopoledne zavřeli kostel Pražského jezulátka, aby v něm Babiš nemohl provádět politickou kampaň. Šéf ANO a někdejší předseda vlády ČR si prostě jen počkal, až karmelitáni kostel otevřou v odpoledních hodinách…

Nakonec tak prezidentský kandidát Andrej Babiš do kostela Pražského Jezulátka vstupil.

Karmelitáni když se dozvěděli, že Babiš chce do kostela přijít v úterý dopoledne, tak kostel Pražského jezulátka zavřeli. Babiš tam však dorazil po poledni, kdy už bylo otevřeno.

Komunita bosých karmelitánů považovala Babišovu avizovanou návštěvu za součást jeho předvolební kampaně, se kterou se neztotožňují.

„Vzhledem k načasování a mediální prezentaci této návštěvy ji jednoznačně považujeme za součást předvolební kampaně, která je navíc vedena velmi útočným a strach vyvolávajícím stylem a se kterou se rozhodně nemůžeme ztotožnit.“

„Nepřejeme si, aby toto celosvětově známé poutní místo a významný náboženský symbol, kterým je soška Pražského Jezulátka, byly zneužity k takovýmto účelům,“ uvedl v pondělí rektor kostela Pavel Pola.

Babiš na to v pondělí zareagoval tím, že návštěvu Pražského Jezulátka ke kampani zneužít nechtěl, a řekl, že do kostela tedy nepůjde.

„Nikam nepůjdu, všichni jedou kampaň Antibabiš,“ deklamoval v pondělí večer.

V úterý odopledne však původní záměr přesto naplnil a do kostela vstupil.

„Včera jsem to bohužel neopatrně řekl médiím a bylo to venku a zavřeli kostel. Já to nechápu. Před Pánem Bohem jsme si všichni rovni a do kostela přece mají přístup i vrazi, aby mohli prosit o odpuštění,“ prohlásil v úterý Babiš.

Napsal také, že „k Jezulátku chodí rád“.

„Nikdy jsem to nikomu neřekl. Byl jsem tam i den před volbami a poslal mu prosbu. Funguje to,“ doplnil expremiér.

„Dostal se tam, vchod nijak nehlídáme a nikoho nelustrujeme. Na našem stanovisku se ale nic nemění, je to nevkusné a nepřijatelné,“ komentoval Pola Babišovu úterní akci.

Zdůraznil, že karmelitánům nevadí expremiérova návštěva jako taková, ale její následné zveřejnění na videu na sociálních sítích.

„Dokládá to, že jde o využití pro kampaň,“ dodal Pola. (sfr)