Průzkum Median: Fialova vládní koalice by dnes i bez lidovců získala 99 poslanců Sněmovny.

Fialova vládní koalice by dnes i bez lidovců získala ve volbách do Poslanecké sněmovny celkem 99 poslanců. Volby do Sněmovny by v květnu vyhrálo hnutí ANO s 33 procenty hlasů, ODS by měla 14,5 procenta a Piráti 10 procent.

Vyplynulo to z průzkumu agentury Median.

Do Sněmovny by se podle průzkumu dostaly ještě hnutí STAN se ziskem 8,5 procenta, SPD se 7,5 procenta a těsně by hranici překonala tentokrát TOP 09 s 5,5 procenta hlasů.

Lidovci, kteří jsou součástí vlády a koalicer SPOLU, v průzkumu získali jen 2 procenta. I tak by měla současná vládní koalice ve Sněmovně 99 křesel.

Pro KDU-ČSL to proti průzkumu zveřejněném v květnu, kdy měla 3,5 procenta, znamená další propad.

V květnu 2024 by se do Poslanecké sněmovny dostalo 6 politických stran a hnutí.

Z mimoparlamentních stran, které zabodovaly v eurovolbách, by se do Sněmovny nedostala žádná. Nejblíže by byla KSČM, která kandidovala do Evropského parlamentu pod značkou Stačilo! Podle průzkumu by měla čtyři procenta. Přísaha by měla tři procenta.



 Zdroj: Median


„Z vládních stran ve srovnání s dubnem posílily ODS, STAN i TOP 09, která se vrátila nad hranici potřebnou pro vstup do Sněmovny,“ uvedl Median.

Posílení vládních stran si vysvětluje například i kampaní před eurovolbami. TOP 09 měla v předchozím průzkumu zisk 3,5 procenta.

Hnutí ANO je podle Medianu nejčastější volbou lidí ve věku 35 a více let. Mezi nejmladšími voliči je 4. po ODS, Pirátech a STAN. ANO vede také ve všech vzdělanostních skupinách a mezi důchodci a zaměstnanými.

ODS by v květnu byla nejčastější volbou podnikatelů včetně OSVČ a také studentů a žáků. ODS vede i mezi voliči do 24 let, Piráti jsou v závěsu a za nimi s mírným odstupem STAN. Piráti v květnu výrazně posílili ve věkové kategorii 25 – 34 let.

Obecně ji volí zejména lidé, kteří mají maturitní nebo vysokoškolské vzdělání. PRO 2022 má své voliče ve věkové skupině 45 – 64 let

Při rozdělení na mandáty by ANO mělo 79 křesel, ODS 31, Piráti 29, STAN 24 SPD 22 a TOP 09 by mělo 15 mandátů. Prostým součtem by tak strany vládní koalice měly 99 křesel. Součet ale nebere v úvahu případnou koalici Spolu.

Průzkum proběhl v květnu, tedy ještě před evropskými volbami, mezi lidmi staršími 18 let.