Tržby v maloobchodě se v dubnu v ČR reálně meziročně zvýšily o 5,3 % a meziměsíčně stagnovaly. Tržby za prodej a opravy motorových vozidel klesly meziročně o 0,1 % a meziměsíčně o 0,3 %. Informoval o tom ČSÚ.

Meziměsíčně tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel v dubnu reálně stagnovaly, přičemž za pohonné hmoty klesly o 0,3 % a za potraviny o 0,2 %, naopak za nepotravinářské zboží vzrostly o 0,1 %.

Meziročně se maloobchodní tržby v dubnu zvýšily reálně o 5,3 %, v tom za nepotravinářské zboží vzrostly o 7,1 %, za pohonné hmoty o 3,9 % a za potraviny o 3,6 %.

„Maloobchodní tržby po očištění o cenové vlivy v dubnu meziročně vzrostly. Tržby se zvýšily za prodej nepotravinářského zboží, pohonných hmot i potravin. K růstu maloobchodních tržeb nejvíce přispěly internetové a zásilkové obchody a nespecializované prodejny s převahou potravin,“ uvedla Jana Gotvaldová, vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ.

Tržby ve specializovaných prodejnách s kosmetickými a toaletními výrobky meziročně vzrostly o 17,1 %, s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím o 8,4 %, s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci o 2,7 %, s výrobky pro domácnost o 0,5 % a s počítačovým a komunikačním zařízením o 0,4 %.

Naopak tržby klesly v prodejnách s oděvy a obuví o 0,2 %. V nespecializovaných prodejnách s převahou potravin se tržby zvýšily o 4,2 % a ve specializovaných prodejnách potravin se snížily o 1,7 %. Tržby v nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží se zvýšily o 18,1 %. Internetovým a zásilkovým obchodům tržby vzrostly o 18,1 %.

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel reálně meziměsíčně klesly o 0,3 %. Meziročně se tržby snížily o 0,1 %, přičemž za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) klesly o 1,2 %, naopak za opravy motorových vozidel vzrostly o 4 %. (sfr)