Prezident Pavel podpořil volební právo pro děti od 16 let. Některým dospělým by právo vzal. (Ilustrační foto: Prezident Pavel na Hradě přijal hokejové reprezentanty ČR).

Prezident České republiky Petr Pavel se vyslovil pro snížení hranice pro právo volit na 16 let věku. Zdůvodnil to mimo jiné tím, že mladí lidé mají v současnosti velký „rozhled“, který dříve dnešní starší generace ve věku šestnácti let neměla. Pavel také s nadsázkou poznamenal, že by mnozí dnes dospělí lidé volební právo raději ani mít neměli.

Prezident Pavel se k možnosti, aby v Česku mohli volit již šestnáctiletí lidé, vyslovil ve veřejné diskusi s občany.

„Já bych byl pro. Myslím, že nic špatného by nepřineslo, kdybychom ten věk na šestnáct let snížili. Dnešní mladí mají rozhled, který jsme my neměli ani ve dvaceti,“ prohlásila hlava státu.

Podle prezidenta má dnešní mládež již v nižším věku mnohem více informací, než měly generace před ní. Navíc si Pavel myslí, že současní dospívající se o politiku také více zajímají.

„Už v průběhu studia se různě angažují ve prospěch něčeho, co jim dává smysl, což také dříve nebylo úplně běžné,“ podotkl prezident na adresu mladých lidí

K diskuzím o tom, že nezletilí nejsou ještě dostatečně zralí, s nadsázkou řekl, že zralí nemusí být ani dospělí.

„Řekněme si upřímně, že by někteří z nich asi volební právo ani mít neměli. Ale proč ho komukoli upírat,“ doplnil.



Lidé mladší osmnácti let dnes mohou hlasovat například už v Rakousku. Na Maltě a v Belgii mohou šestnáctiletí a sedmnáctiletí volit do Evropského parlamentu.

Pouze Rakousko a Řecko přiznává mladým lidem volební právo i ve vnitrostátních volbách. (sfr)