Prezident Pavel se zranil při pádu na motorce. V nemocnici má zůstat několik dní. (Ilustrační foto: archiv).

Prezident České republiky Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Jeho zranění nejsou vážná, ale vyžádají si pozorování v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. To potrvá nejspíš několik dní. Podle policie k havárii nedošlo na pozemní komunikaci, ale na uzavřeném sportovním okruhu ve Středočeském kraji.

Policii proto případ nevyšetřuje jako dopravní nehodu.

Podle nepotvrzených zpráv si prezident při pádu na motocyklu zlomil žebro.

Prezidentova hospitalizace by údajně mít výraznější dopad na jeho program.

ÚVN potvrdila, že nemocnice přijala a ošetřila prezidenta, který tam zůstává na pozorování. Podle Deníku N se Pavel zranil na uzavřeném okruhu ve Středočeském kraji.

Brzká uzdravení na síti X Pavlovi popřáli premiér Petr Fiala (ODS), kandidátka na europoslankyni za STAN Danuše Nerudová nebo lidovecký poslanec Hayato Okamura.

Prezident republiky Petr Pavel má podle oznámeného plánu navštívit v příštím týdnu Jordánsko.

„Prezident republiky Petr Pavel v příštím týdnu navštíví Jordánské hášimovské království. Součástí oficiální návštěvy bude jednání prezidenta republiky s Jeho královskou Výsostí králem Abdalláhem II. v Královském paláci Al Husseini, dále s předsedou vlády Bisherem Al-Khasawnehem, s předsedou Senátu Parlamentu Jordánského hášimovského království Faisalem Al-Fayezem a s předsedou Poslanecké sněmovny Parlamentu Jordánského hášimovského království Ahmedem Safadim,“ uvedl v pátek 24. května tiskový odbor Kanceláře prezidenta republiky.

Dvaašedesátiletý prezident Pavel nepřestal jezdit na motocyklu ani po loňském zvolení do prezidentské funkce. V srpnu ho svědci nafilmovali, jak ve Rtyni v Podkrkonoší jel na motorce bez helmy.

Za pochybení se tehdy omluvil a oznámil, že na akci na pomoc zraněným motorkářům zaplatí na dobrovolném vstupném částku vyšší, než je horní hranice pokuty ve správním řízení udělované za tento přestupek. (sfr)