Míra nezaměstnanosti v Česku se po dvou měsících vrátila pod čtyři procenta, když se v březnu snížila na 3,9 procenta. Vliv mělo mimořádně teplé počasí, zdůvodnil vývoj Úřad práce ČR. Na konci března bylo bez práce 288 623 lidí, což je o 7484 méně než v únoru.

Počet volných pracovních míst se meziměsíčně zvýšil o 81 na 268 660 míst. Před rokem byla nezaměstnanost nižší, na konci března 2023 byla na 3,7 procenta.

Nezaměstnanost proti únoru klesla ve všech 14 krajích a v 68 z 77 okresů Česka.

„Díky mimořádně teplému počasí se do celorepublikového vývoje nezaměstnanosti v březnu již výrazně promítly začínající sezonní práce, například ve stavebnictví,“ prohlásil generální ředitel Úřadu práce ČR Daniel Krištof.

S tím, že se k podnikání také začaly vracet osoby samostatně výdělečně činné, které v zimě přerušily činnost a zvolily evidenci na úřadu práce.

Česko sice podle Krištofa má nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii, stagnuje ale počet evidovaných volných míst, který zůstal už čtvrtý měsíc po sobě prakticky stejný a je stále nižší než počet uchazečů o zaměstnání.

Počet volných pracovních míst, které v březnu evidoval Úřad práce, je nejnižší v tomto období od roku 2018, kdy zaměstnavatelé prostřednictvím Úřadu práce nabízeli celkem 253 522 volných pracovních míst.

„O to důležitější je, aby se lidé snažili průběžně vzdělávat i rekvalifikovat – je to nezbytné, aby získali lepší zaměstnání a mohli si vydělat víc. Trh práce se stále rychleji mění a s tím i poptávka po nových kompetencích a znalostech,“ dodal.

Podíl nezaměstnaných osob ke konci března činil 3,9 %, když meziměsíčně poklesl o 0,1 procentního bodu a v meziročním srovnání s březnem 2023 byl vyšší o 0,2 proc. bodu.

Počet evidovaných uchazečů o zaměstnání byl v březnu o 19 963 vyšší než počet registrovaných volných pracovních míst. Úřad práce umí najít zaměstnání pro rostoucí počet lidí – v březnu takto pomohl 26 382 lidem, což je více než dvojnásobek ve srovnání se stejným obdobím loni. Proti loňsku o polovinu vzrostl i počet rekvalifikací.

V březnu 2024 se z hlediska podílu nezaměstnaných osob již výrazně projevil začátek sezónních prací. Tento každoroční trend byl v tomto roce dále posílen neobvykle teplým březnovým počasím.

„Za březen jsme zaznamenali pokles nezaměstnanosti. Je to dobrá zpráva především proto, že k poklesu došlo ve všech krajích, nejvíce pak v kraji Vysočina, v Jihočeském a v Jihomoravském kraji. Do tohoto vývoje promluvily především sezónní práce.“

Míra nezaměstnanosti je tak u nás opět nejnižší v celé Evropské unii, jak ostatně platí již dlouhodobě. Zároveň platí, že Úřad práce umí najít zaměstnání stále více lidem. V březnu takto pomohl asi 26 tisícům lidí, což je oproti loňsku více než dvojnásobné číslo,“ zdůraznil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

V evidenci Úřadu práce ČR (ÚP ČR) bylo v březnu 2024 nově registrováno 33 019 lidí. V rámci krajského srovnání poklesl podíl nezaměstnaných osob ve všech 14 regionech, nejvíce v kraji Vysočina, v Jihočeském a v Jihomoravském kraji. V absolutní hodnotě ubylo nejvíce uchazečů o zaměstnání v Jihomoravském, ve Středočeském a v Jihočeském
kraji.

Oproti předchozímu měsíci mírně vzrostl počet volných pracovních míst, a to na 268 660 (v únoru to bylo 268 579 míst).

Nejvyšší podíl nezaměstnaných osob (podíl dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku 15–64 let) byl v březnu v Ústeckém kraji (6 %) a Moravskoslezském kraji (5,4 %). Tyto regiony měly nejvyšší podíl nezaměstnaných osob ve stejném období i loni.

Naopak nejnižší nezaměstnanost byla v Praze (2,8 %) a v kraji Zlínském, Vysočina, Plzeňském a v Pardubickém (3,1 %). Meziročně se situace nejvíce změnila v Olomouckém kraji, kde podíl nezaměstnaných osob vzrostl oproti březnu 2023 o 0,5 procentní bod, dále ve Středočeském, Karlovarském, Ústeckém a v Moravskoslezském kraji (nárůst o 0,3 procentního bodu).

Na úrovni okresů jsou rozdíly ještě více patrné. Nejnižší nezaměstnanost byla ke konci března v okresech Praha-východ (1,5 %), Praha-západ (1,6 %), Benešov a Pelhřimov (2,1 %).

Naopak nejvyšší podíl nezaměstnaných hlásí okres Karviná (8,2 %), Most (7,7 %) a Bruntál (7,4 %). (sfr)