Průmyslová produkce v Česku meziročně v únoru reálně vzrostla o 0,7 %. Meziměsíčně byla vyšší o 1,9 %. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 8,8 %. Informoval o tom Český statistický úřad.

Průmyslová produkce v únoru 2024 byla reálně meziměsíčně vyšší o 1,9 %. Meziročně vzrostla o 0,7 %.

„Průmyslová produkce v únoru mírně vzrostla, a to zejména díky výrobě motorových vozidel. Tento výsledek byl částečně ovlivněn nižší srovnávací základnou z loňského února. Mírný růst podpořil i potravinářský nebo chemický průmysl,“ uvedl Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

Nejvyšší záporný příspěvek k vývoji průmyslové produkce mělo odvětví výroby strojů a zařízení. Desetinový pokles ve výrobě a rozvodu elektřiny, plynu a tepla ovlivnilo teplé počasí, nižší spotřeba plynu a snižování výroby v uhelných elektrárnách.

O téměř čtvrtinu meziročně klesla těžba uhlí.

Hodnota nových zakázek v běžných cenách v únoru 2024 ve sledovaných odvětvích meziročně vzrostla o 8,8 %. Nové zakázky ze zahraničí se meziročně zvýšily o 8,2 %, tuzemské nové zakázky vzrostly o 9,9 %. Meziměsíčně byla hodnota nových zakázek vyšší o 4,8 %.

„Růst hodnoty nových zakázek v průmyslu také nejvíce ovlivnila výroba motorových vozidel. Projevila se zde zejména nízká srovnávací základna, zakázky však v tomto odvětví přibyly i meziměsíčně. Významné dlouhodobé kontrakty byly uzavřeny v odvětví výroby ostatních dopravních prostředků,“ zdůraznila Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

Téměř o čtvrtinu se snížila meziročně hodnota nových zakázek ve výrobě základních kovů, hutnictví a slévárenství, kde se dlouhodobě projevuje pokles poptávky po oceli, zejména ze stavebnictví, automobilového průmyslu nebo strojírenství.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu se v únoru 2024 meziročně snížil o 2,1 %.

Dle Eurostatem zveřejněných údajů v lednu 2024 meziročně klesla průmyslová produkce v EU27 o 5,7 %. Největší meziroční pokles zaznamenalo Irsko (o 34,1 %) a Estonsko (o 8,6 %).

Výkon německého průmyslu se snížil o 5,4 %, český průmysl klesl o 0,4 %. Naopak nejvíce vzrostl slovinský průmysl (o 12,2 %) a řecký průmysl (o 10,5 %). Z pohledu odvětví v EU27 nejvíce poklesla výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení (o 27,6 %) a nejvyšší růst zaznamenala výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení (9,2 %). (sfr)