Česká republika stupňuje zbrojní pomoc napadené zemi. Ukrajině chce zajistit 1,5 milionu dělostřeleckých granátů. Původně tato zbrojní iniciativa usilovala pouze“ o 800 tisíc kusů munice.

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) prohlásil, že Česká republika v rámci své muniční iniciativy vidí jako reálné zprostředkovat Ukrajině 1,5 milionu dělostřeleckých granátů. Ve svých plánech tak téměř zdvojnásobil původní záměr zprostředkovat dodávku 800 tisíc granátů.

S tou přišel prezident Petr Pavel na bezpečnostní konferenci v Mnichově.

Podle Lipavského můžeme udělat mnohem více, než je původně oznámený počet dělostřeleckých granátů. Upřesnil jako možný objem v budoucnu dodaných dělostřeleckých granátů na 1,5 milionu kusů.

Prezident Petr Pavel na Mnichovské bezpečnostní konferenci prohlásil, že se České republice podařilo po světě najít až 800 tisíc kusů dělostřelecké munice, která by se na Ukrajinu mohla dostat v řádu týdnů.

„Identifikovali jsme půl milionu kusů munice ráže 155 milimetrů a tři sta tisíc kusů munice ráže 122 milimetrů,“ oznámil Pavel.

List Politico na počátku února informoval o tom, že Česko se zajímá o munici od zbrojních firem například v Jižní Koreji, Turecku či Jihoafrické republice, což teď agentura Unian označila za mistrovskou ukázku psychologické operace.

K nákupu se dosud připojila zhruba dvacítka zemí od Kanady přes Německo, Litvu, Finsko či Nizozemsko a Lucembursko až po Polsko. Lipavský před týdnem novinářům v Bruselu řekl, že Praha zatím od spojenců získala prostředky na nákup prvních 300 tisíc kusů a dalších 500 tisíc je v jednání.

Premiér Petr Fiala (ODS) začátkem března potvrdil, že se už podařilo vybrat peníze na nákup první dodávky 300 tisíc dělostřeleckých granátů pro Ukrajinu.

„Zatím se nám podařilo vybrat dostatek peněz na nákup první dodávky 300 000 dělostřeleckých granátů,“ uvedl premiér na síti X s tím, že pomoc nekončí a cílem české iniciativy „je daleko víc“.

Podle Lipavského je už teď Českou republikou zprostředkovaná munice pozitivně vidět na bojišti, i když ještě Ukrajincům nepřišla.

Je tomu tak prý díky tomu, že Ukrajinci již vědí, že budou mít přísun čerstvé munice, což změnilo jejich pohled na využití stávajících zásob. (sfr)