Spotřeba plynu v Česku loni klesla o více než 10 %. Byla nejnižší od roku 1992, ve kteríém se však teprve rozbíhala plynofikace. V Česku se v roce 2023 spotřebovalo celkem 6,76 miliardy metrů krychlových plynu, což bylo o 10,4 procenta méně, než v roce předchozím. Spotřebu loni omezily všechny skupiny odběratelů, ale nejvíce domácnosti.

Většina plynu se do Česka dostala přes Německo, ale zhruba 8 % tvořil plyn zřejmě z Ruska.

Vyplynulo to ze statistik Energetického regulačního úřadu (ERÚ).

Vedle plynu loni klesla i spotřeba elektřiny nebo tepla.

Důvodem energetických úspor jsou především zdražování energií a s tím spojený ekonomický útlum a teplé počasí.

„V posledním loňském čtvrtletí byla spotřeba plynu vůbec nejnižší za celé desetiletí. Celoroční spotřeba pak klesla na hodnotu, která je nejnižší za dobu delší než tři dekády,“ prohlásil předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček.

S tím, že spotřeba plynu soustavně klesá už od třetího čtvrtletí 2021, tj. od chvíle, kdy se začala projevovat energetická krize.

Hlavním důvodem jsou podle šéfa ERÚ úspory odběratelů.

Omezení spotřeby je podle úřadu o to výraznější vzhledem k tomu, že na počátku 90. let se teprve rozšiřovaly plynofikační sítě a plynárenská soustava přecházela z dřívějšího svítiplynu na současný zemní plyn.

Na snížení loňské spotřeby se podle statistik podílely všechny skupiny odběratelů. Nejvíce šetřily domácnosti, které snížily spotřebu meziročně o 11,6 procenta.

O více než deset procent omezili využití plynu také malí a střední odběratelé, velkoodběratelé se uskromnili o 9,6 procenta. Meziroční pokles spotřeby plynu nastal ve všech měsících loňského roku.

Většinu dodávek plynu do Česka, celkem 92 procent, přitekla přes hranice z Německa. Tam proudí hlavně plyn z Norska a také zkapalněný plyn LNG z Nizozemska.

Zbylých osm procent bylo dovezeno ze Slovenska, přičemž tyto dodávky se koncentrovaly především do posledního čtvrtletí, kdy ČR už měla podle úřadu naplněné zásobníky.

Podstatně se podle ERÚ vloni snížil také tok plynu přes tuzemskou plynárenskou soustavu. Dovoz do plynárenské soustavy loni činil 7,83 miliardy metrů krychlových plynu, což znamenalo meziroční pokles téměř o více než 71 procent. Vývoz pak klesl dokonce o 94,4 procenta na 1,02 miliardy metrů krychlových plynu. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

V Česku se loni spotřebovalo nejméně elektřiny za posledních 14 let: Celkem 57,8 TWh