ANO už chystá zavedení nové verze EET, potvrdila exministryně Schillerová.

ANO už chystá zavedení nové verze elektronické evidence tržeb podnikatelů (EET). Potvrdila to exministryně financí,  poslankyně Alena Schillerová v pořadu serveru Novinky. Nová EET bude podle ní postavena na „nejmodernějších platebních systémech“.

„Nikoho nezatíží a zatraktivní podnikání v České republice, protože díky nižším daním a konci nekalé konkurence zvýší podnikatelům jejich čistý zisk,“ slíbila Schillerová na sociálních sítích.

Jak řekla Novinkám, EET by prý byla „třešnička na dortu v našem boji s šedou ekonomikou“.

Vzhledem k tomu, že hnutí věří ve volební úspěch, tak už údajně na změnách konceptu EET pracuje. Schillerová jendoznačně potvrdila záměr obnovit EET a to z toho důvodu, že „tady jde o princip“.

„My se musíme vrátit zpátky k politice, kterou jsme razili my, a to je boj s šedou ekonomikou. To není jenom EET, to byla třešnička na dortu, ale jestliže se mě ptáte na něj, tak to nebude EET, jak jste znali. Protože technologie velmi pokročily.“

Informovala, že již vytvořila pracovní skupinu, kde jsou experti z oblasti IT, podnikatelských svazů a podnikatelé, kteří „skutečně podporují EET“.

Podle Schillerové prý dnes podnikatelé volají po návratu k EET, „protože tady se opět objevuje fenomén výplat na ruku“.

Cílem má také být „vymýtit“ fenomén, kdy podnikatelé přijímají jen platby v hotovosti.

„Musíme být připraveni hlavně technicky. Cílem ale je využít maximálně to, co už je. Protože nevěřím, že finanční správa projekt zlikvidovala, ona ho zaslepila,“ uvedla ke znovuzavedení EET exministryně Schillerová.

„Také to chceme celé maximálně zjednodušit. Diskutujeme teď i to, koho všeho by se to mělo týkat. To znamená, co s malými podnikateli, kteří využívají paušální daň, třeba malíři pokojů, jestli je tímhle zatěžovat. A já věřím, že jak půjde čas, že budu schopna požádat o konzultaci úředníky ministerstva financí,“ dodala.

Od 1. prosince 2016 fungoval v Česku ostrý provoz EET v první fázi, ve které byla povinnost evidovat tržby za ubytovací a stravovací služby. Od 1. března 2017 přibyla povinnost evidence i pro maloobchod a velkoobchod.

Původně měla být od března 2018 evidence povinná pro ostatní činnosti s výjimkou některých řemesel, od června 2018 pak i pro řemeslníky. Tyto třetí a čtvrté vlny EET byly v prosinci 2017 odloženy a posunuty na květen 2020.

Z důvodu pandemie covidu-19 byla nutnost evidování tržeb všech podnikatelů přerušena až do konce roku 2022. Následně byla EET v ČR vládou Petra Fialy úplně zrušena. (sfr)