Průzkum do Sněmovny: Piráti těsně předběhli ODS. ANO s 31,5 % suverénně vede. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Babišovo ANO by v lednu s 31,5 % jasně vyhrálo volby do Poslanecké sněmovny. Piráti už ve voličských preferencích předstihli ODS. Lidovci by do Sněmovny neprošli. Vyplynulo to z lednového průzkumu agentury Median.

Nejvyšší voličské preference mělo v lednu opoziční ANO (31,5 procenta).

Následují Piráti (13 % ODS (12 procent), SPD (10,5 procenta), STAN (7 procent) a TOP 09 (5,5 procenta).

Piráti tak předstihli občanské demokraty.

„Druhé místo Pirátů je pravděpodobně dáno jejich vyšší podporou mezi prvovoliči v kombinaci s celkově nižší volební účastí, která se týká zejména bývalých voličů SPOLU. Tyto faktory stojí též za mírnou ztrátou ANO, kterou také způsobuje přechod části voličů od ANO ke KSČM. KSČM též pomohla nižší volební účast,“ uvedla agentura Median.

Podle volebního modelu agentury Median za leden by se do Poslanecké sněmovny dostalo celkem šest stran a hnutí.

Lidovci by se sice na samostatné kandidátce do Sněmovny nedostali. KDU-ČSL je ale součástí koalice SPOLU a kandiduje společně s ODS a TOP 09.

Těsně pod pětiprocentní hranicí skončily podle agentury Median KSČM (4,5 procenta) a SOCDEM (4 procenta). Na státní příspěvek (3 procenta hlasů) by ještě dosáhly PRO 2022, Přísaha a KDU-ČSL.


Zdroj: Median


Strany aktuální vládní koalice (ODS + TOP 09 + KDU-ČSL + STAN + Piráti) mají v součtu podporu 40,5 procenta potenciálních voličů. Získaly by 94 poslaneckých křesel.

Voleb do Poslanecké sněmovny by se v lednu 2024 určitě zúčastnilo 51 procent respondentů. Dalších 13,5 procenta dotázaných účast zvažuje. Ochota zúčastnit se voleb od prosince klesla o 4 procentní body (64,5 procenta). (sfr)