Jihlava letos nezvýší nájem u nebytových prostor. Městská rada chce podpořit podnikání.

Radní města Jihlavy rozhodli, že město letos nebude uplatňovat valorizaci nájemného pro nebytové prostory. Valorizace nájemného nebytových i bytových prostor ve vlastnictví města probíhá vždy, když roční míra inflace přesáhne 4 %.

Valorizace letos zvýší nájemné v městských bytech o 10,7 %. Stejného procenta totiž dle zjišťování Krajské správy Českého statistického úřadu v Jihlavě dosáhla roční míra inflace.

Jihlava vlastní 717 bytů a pronajímá 167 nebytových prostor, těch se ale valorizace letos nebude týkat. Radní města Jihlavy na svém posledním zasedání rozhodli, že se valorizace nájemného letos nebude uplatňovat na nájmy nebytových prostor.

„Chceme podpořit podnikání a podpořit podnikatele, kteří mají v Jihlavě provozovny v městských nemovitostech. Myslím, že to je vstřícný krok nejen ke stávajícím nájemníkům, ale i signál těm, kteří se třeba zatím jenom rozhodují, že by si chtěli pronajmout nějaký nebytový prostor,“ řekl primátor Jihlavy Petr Ryška.

Podle jeho slov je ze 167 nebytových prostor města asi deset neobsazených, z čehož v sedmi probíhá rekonstrukce. Dodal, že na dobré cestě je i pronájem radniční restaurace.

„Máme v tuto chvíli dva vážné zájemce, se kterými jednáme o pronájmu. Jeden má zájem o prostory bývalé restaurace v patře a druhý chce otevřít provozovnu ve sklepních prostorách bývalého minipivovaru a pivnice. Předpokládáme, že do podzimu dokončíme rekonstrukci a pronajmeme oba prostory,“ doplnil primátor.

Inflační doložky, na základě kterých je možné ceny nájmů průběžně upravovat, již obsahuje většina nájemních smluv. Statutární město Jihlava tak má možnost jako pronajímatel každoročně zvýšit nájemné o roční míru inflace s účinností od 1. července příslušného roku.

Záměrem města Jihlavy je také rekonstruovat neobsazené nebo neobyvatelné městské byty. Z celkového počtu 717 bytů je nyní několik desítek neobsazeno.

„Chceme je postupně opravovat a pronajímat, aktuálně připravujeme rekonstrukci 34 bytů v městských domech na Jiráskově ulici,“ vysvětlil primátor Ryška. (sfr)