Tuzemští zemědělci na traktorech přijeli do Prahy žádat zrušení eurounijního Green Dealu. Protestují také proti celkové situaci ve svém podnikatelském odvětví. Do hlavního města přijelo zhruba 500 kusů zemědělské techniky. 

Požadavek na zrušení eurounijní „Zelené dohody pro Evropu“ (Green Deal) odmítl ministr zemědělství Marek Výborný, který s protestujícími zemědělci přišel diskutovat před budovu svého ministerstva.

Hlavní požadavek organizátorů protestu, aby vláda již ve středu jednala o odstoupení Česka od Green Dealu, označil ministr za nesmysl.

Předseda představenstva zemědělské skupiny Rabbit Zdeněk Jandejsek, který je organizátorem protestu, označil Green Deal za „zvěrstvo proti lidem, proti kvalitě potravin“.

Podle Jandejska Green Deal likviduje zemědělství celé Evropy.

Varoval před ztrátou potravinové soběstačnosti Česka, která se už dnes pohybuje kolem 50 %.  S tím, že pokud Green Deal nebude zrušen, bude Česko dovážet potraviny z Jižní Ameriky.

„Na vládě nebudeme chtít deset nebo dvacet věcí, ale jednu. Odstoupení od Green Dealu,“ prohlásil Jandejsek.

Vláda však podle ministra zemědělství Marka Výborného nic takového ani ve středu, ani jindy projednávat nebude. Poukázal současně na fakt, že Green Deal za Českou republiku odsouhlasil bývalý premiér Andrej Babiš.

Pode Výborného je však nutné podmínky Zelené dohody „zreálnit“.

Informoval, že se mu již podařilo odložit nařízení o pesticidech. A díky tomu bude možné osít reprodukční plochy, které měly zůstat ladem.

Jandejsek oznámil, že pokud vláda nebude jednat o odstoupení od Green Dealu, povede to k ještě masivnějším protestům. Pokud neudělá vláda nic, jsou podle nějo zemědělci připraveni obnovit protest do týdne či do deseti dnů i v dalších velkých městech.

Miistr práce a sociálních věcí Marian Jurečka zdůraznil, že „řešení se nenajdou v ulicích, ale na jednáních“.

Ocenil, že hlavní zemědělské organizace protest nepodporují a snaží se v jednáních doma i v EU dospět ke konkrétnímu výsledku, který by pomohl zemědělcům.

Protestující farmáři mimo jiné zastavili dopravu před ministerstvem zemědělství na pražském Těšnově. Podle policistů do Prahy dorazilo zhruba 500 zemědělských vozidel, prostor před resortem je už zaplněný, další traktory musí měnit trasu.

Od akce se distancovaly hlavní zemědělské organizace, jako je Agrární komora ČR i Asociace soukromého zemědělství ČR. Velké oborové organizace ve čtvrtek plánují vlastní symbolický protest proti politice EU na hraničních přechodech. (sfr)