Vláda zakázala prodej a držení polosyntetických kanabinoidů HHC, HHC-O a THCP. Za distribuci nebo držení většího než malého množství bude hrozit trest vězení až na několik let. Podniky se proto rychle snaží zbavovat zboží a cukrovinek. Těmi se v poslední době předávkovalo množství dětí, které nakonec skončily v péči lékařů.

Úřad o tom informoval na webu.

„V souvislosti s eskalací situace, kdy nezletilé děti končí v nemocnici po požití bonbonů a cukrovinek s obsahem HHC, rozhodla vláda o zařazení HHC, HHC-O a THCP na seznam návykových látek, a to s účinností od momentu notifikace Evropskou komisí, nejdříve však od 1. března. Jde o zařazení na seznam do konce roku 2024,“ informovala Strakovka na webu.

Podniky se proto rychle snaží zbavovat zboží a cukrovinek. Těmi se v poslední době předávkovalo množství dětí, které nakonec skončily v péči lékařů.

„Co jsem slíbil, plním: Vláda dnes zařadila na seznam návykových látek HHC a podobné substance. O správnosti našeho kroku svědčí i to, že HHC je zakázáno i ve většině evropských zemí,“ uvedl šéf resortu zdravotnictví Vlastimil Válek,

Během tohoto období je nutné přijetí novely zákona o návykových látkách, která má regulovat prodej HHC, kratomu a podobných látek, aby nebyly dostupné nezletilým dětem, obdobně jako je tomu u alkoholu a tabáku.

„Názory na regulaci HHC se napříč koalicí liší. Můj pohled je ale jasný. Nemůžeme nečinně přihlížet tomu, jak v nemocnici končí předávkované děti. Proto jsem ostatně zařazení HHC a podobných látek na seznam návykových látek prosazoval již loni,“ okomentoval krok vlády ministr

Přesný termín začátku zákazu zatím není jasný. Datum musí nejprve schválit Evropská komise.

Vláda pracuje i na přijetí novely zákona o návykových látkách, která právě substance jako HHC bude regulovat. Klíčové je dostat tyto látky mimo dosah dětí.

(pet)