Donald Trump vyhrožuje Severoatlantické alianci (NATO). Exprezident USA v rámci volební kampaně přitvrdil. Zemím, které nepřispívají na obranu dohodnutá 2 procenta hrubého domácího produktu (HDP), odmítl v případě svého znovuzvolení pomoc Spojených států. 

Trump to znovu zopakoval před čtvrtečním jednáním ministrů obrany NATO.

Ministři obrany NATO budou jednat o další podpoře Ukrajiny. Domlouvat se budou také detaily červencového summitu ve Washingtonu.

„Je potřeba dále navýšit produkci munice,“ uvedl šéf NATO Jens Stoltenberg

Vyzdvihl dále výsledek nedávného summitu EU, na kterém šéfové států a vlád jednomyslně schválili balík dlouhodobé finanční pomoci Ukrajině ve výši 50 miliard eur (1,2 bilionu korun).

Generální tajemník NATO rovněž očekává, že o další pomoci Ukrajině brzy rozhodne i americký Kongres.

„Není to charita, je to investice do naší vlastní bezpečnosti,“ řekl.

Znovu vzdal hold statečnosti ukrajinských vojáků.

„Přestože ofenziva z loňského roku nedosáhla takových výsledků, jaké jsme očekávali, Ukrajinci byli schopni útočit i za ruskými liniemi, což ukazuje schopnosti ukrajinských vojáků,“ dodal.

Senátem USA prošel návrh zákona o pomoci Ukrajině, Izraeli a Tchaj-wanu ve výši 95,3 miliardy dolarů (2,2 bilionu korun), na jehož přijetí už skoro čtyři měsíce tlačí americký prezident Joe Biden.

Návrh by ale stále mohl narazit ve Sněmovně reprezentantů – republikánský předseda Mike Johnson je totiž proti.

„NATO již po dobu 75 let brání vojenským útokům. Jsme tady, abychom chránili naše spojence a zabránili válce,“ reagoval šéf NATO na Trumpova vyjádření, která podkopávají bezpečnost spojenců.

Kritika, která nyní zaznívá, se netýká NATO, ale toho, že spojenci nepřispívají dost na NATO, což je oprávněná poznámka,“ doplnil. (pet)