Prezident Pavel varoval: Trump vyhraje a uzavře s Putinem dohodu nevýhodnou pro Evropu. (Ilustrační foto: Petr Pavel v Izraeli).

Prezident Petr Pavel varoval, že Donald Trump vyhraje prezidentské volby v USA a uzavře pak s ruským prezidentem Putinem dohodu nevýhodnou pro Evropu. Evropa by se podle Pavla měla připravovat na možnou výhru Donalda Trumpa v prezidentských volbách ve Spojených státech amerických.

Pavel to řekl v rozhovoru pro Český rozhlas.

Trumpovo vítězství by podle něj mohlo znamenat uzavření dohody s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Donald Trump v kampani prohlašuje, že za jeho vlády by nedošlo ani k teroristickému útoku palestinského Hamásu na Izrael, ani k ruskému vpádu na Ukrajinu. Uvedl také opakovaně, že by dokázal ruskou invazi ve velmi krátké době ukončit.

Podle Pavla je naprosto legitimní uvažovat v Evropě o možnosti, že Trump ve volbách zvítězí a velice rychle uzavře s ruským prezidentem Vladimirem Putinem dohodu, která nemusí být vůbec výhodná pro Ukrajinu a Evropu.

„V tom případě budeme postaveni před hotovou věc, se kterou se budeme muset umět vypořádat,“ uvedl prezident.

„To není nic o narušovaní transatlantické vazby, zpochybňování Spojených států jako spojence. Ale měli bychom realisticky připustit, že Donald Trump se na řadu věcí dívá jinak,“ upozornil Pavel.

Pokud bude Trump legitimně zvolen v demokratických volbách, je nutné respektovat rozhodnutí amerických občanů, podotkl dále.

„Ale měli bychom na to být připraveni, protože z toho určitě poplynou nějaké důsledky,“ doplnil.

Ukrajina podle Pavla nyní dostává od spojenců doporučení, aby pokud možno omezila ofenzivní akce, a naopak posílila obranu.

K tomu země nepotřebuje pouze čistě obranné zbraně, ale také takové, které umožní narušit zásobovací trasy ruské armády, například dělostřelectvo, případně řízené střely delšího dosahu či letouny F-16, uvedl Pavel.

„Jedině vyrovnání sil může vést k tomu, že obě strany pochopí, že dalšího úspěchu už nedosáhnou, a že tedy nastal čas k nějakému jednání,“ dodal český prezident. (sfr)