Prezident Pavel na návštěvě Plzeňska: Primátor Plzně Zarzycký se s Pavlem odmítl setkat. (Ilustrační foto: primátor Zarzycký, ve dvojici vpravo).

Primátor města Plzně Roman Zarzycký (ANO) se odmítl setkat s prezidentem republiky Petrem Pavlem, který přijel na oficiální návštěvu Plzeňského kraje.

„Petr Pavel se chová jako prezident pětikoalice. Důkazů je plno. Mimo jiné podepsal omezení valorizace důchodů. Proto se místo setkání s prezidentem budu raději věnovat práci pro Plzeňáky,“ napsal primátor Zarzycký.

„Omluvím se z tohoto jednání. Mám jiný program a přiznám se, že poté, co sleduji jednání pana prezidenta, tak si ani nechci hledat čas. Věřil jsem tomu, že prezident bude nadstranický a to se zatím za mě neukazuje. Drží linku s pětikoalicí a to je pro mě nepřijatelná věc,“ dodal.

Prezident Petr Pavel poprvé od nástupu do funkce hlavy státu se svou manželkou Evou přijel na oficiální návštěvu Plzeňského kraje.

Návštěvu zahájil v Plzeňském Prazdroji, kde se přivítal s generálním ředitelem pivovaru, kterým je Dragos Constantinescu, a emeritním sládkem Václavem Berkou.

Poté se setkal s představiteli krajského úřadu v čele s hejtmanem Rudolfem Špotákem.

V programu měl také schůzku s leteckou záchrannou službou, prohlídku hornického skanzen a večer debatu s občany v kulturním domě. (sfr)