Po premiérovi Fialovi na jeho počest v Indii pojmenovali výzkumné zdravotnické centrum. (Ilustrační foto: Petr Fiala v Indii).

Po premiérovi Fialovi na jeho počest v Indii pojmenovali výzkumné zdravotnické centrum. Soukromá univerzita NIMS v indickém městě Džajpur mu ve čtvrtek také udělila čestný doktorát a pojmenovala po něm nově vznikající zdravotnické zařízení. 

Český premiér Petr Fiala se v Indii sešel i s tamním premiérem Naréndrou Módím.

Podle předsedy české vlády by znovuotevření českého generálního konzulátu v indické finanční metropoli Bombaji mělo pomoci i indickým vědcům a studentům, jejichž počet na českých univerzitách roste.

Fiala si v Džajpuru ve státě Rádžasthán také prohlédl stavbu centra umělé inteligence, robotiky a kybernetiky, které nese jméno českého vědce Vladimíra Maříka.

Základní kámen centra byl položen loni v březnu, v létě bude dostavěno a na konci roku je plánováno jeho oficiální otevření.



Podporu vědecké spolupráce a spolupráce v inovacích označil Fiala za klíčové téma své indické cesty. Ve středu premiér v indickém státě přednesl projev na ekonomickém fóru Vibrant Gujarat Summit.

Indického premiéra Fiala požádal například o podporu získání dalších indických lvů pro pražskou zoo.

Během návštěvy Indie si též vyzkoušel předení na kolovrátku, který se stal symbolem indického boje za nezávislost na koloniální Británii. (sfr)