Prezident Petr Pavel navštívil Macrona v Elysejském paláci: Jednali i o porážce Ukrajiny.

Prezident Petr Pavel se v Paříži setkal s prezidentem Emmanuelem Macronem. Probrali mimo jiné také potenciální rizika případného vítězství Ruska na Ukrajině, uvedl Pavel.

Francie a Česká republika si podle slov prezidentů uvědomují rizika spojená s případným úspěchem Ruska v konfliktu s Ukrajinou.

Petra Pavla v Elysejském paláci přivítal jeho francouzský protějšek Emmanuel Macron.

„Francie je jedním z našich nejdůležitějších partnerů v EU i v Severoatlantické alianci. Jsem rád, že jsem ji stihl navštívit v prvním roce mého prezidentství,“ uvedl k setkání prezidet Pavel.

„S Francií nás v poslední době sbližuje naše vytrvalá pomoc Ukrajině, ale také racionální přístup k řešení energetické krize a k roli jaderné energie v budoucnosti evropské energetiky.“

„Děkuji pane prezidente Emmanuel Macron za Vaši pohostinnost a srdečné přivítání v Elysejském paláci a těším se na spolupráci,“ prohlásil Pavel.

„Musíme hovořit i o situaci na Blízkém východě či o NATO,“ uvedl Macron, který připomněl, že Pavel jako velitel praporu v roce 1993 zachránil francouzskou jednotku v Bosně a je držitelem nejvyššího francouzského vojenského vyznamenání Kříž za chrabrost a stal se důstojníkem Řádu čestné legie.

Naše nabídka dlouhodobého partnerství platí jak ohledně jaderné energie, tak vysokorychlostní železnice, ale i na poli kultury či vědy, řekl francouzský prezident Pavlovi.

„V důsledku Putinovy agrese máme velmi blízký názor na význam rozšíření Evropské unie o další země. Cením si také shody ohledně podpory Ukrajině,“ uvedl Pavel.

Pavel se v Paříži setká také s vedením projektu malého modulárního reaktoru NUWARD konsorcia francouzských společností. V české delegaci je šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Ve čtvrtek bude Pavel jednat s předsedkyní francouzské vlády Élisabeth Borneovou a s předsedkyní Národního shromáždění Yaël Braunovou-Pivetovou.

Český prezident do Paříže přiletěl na plánovanou dvoudenní návštěvu. Ve francouzské metropoli, před českým velvyslanectvím, odhalil také lavičku Václava Havla. (sfr)