Premiér Petr Fiala se po nemoci vrátil do úřadu: Stihl už poblahopřát fotbalistům k EURU. (Ilustrační foto).

Premiér Petr Fiala (ODS) se po zdravotních problémech vrátil k pracovnímu programu. Informoval o tom Úřad vlády. Stihl už poblahopřát české fotbalové reprezentaci k postupu na Mistrovství Evropy. Fiala se v úterý schází s krajskými hejtmany a má jednat o financích pro školství a zdravotnictví.

„Blahopřeji českým fotbalistům k postupu na mistrovství Evropy! Věřím, že na turnaji v sousedním Německu budeme hrát dobrý fotbal, a přeji našemu týmu úspěšné Euro,“ napsal Fiala.

Předseda tuzemské vlády onemocněl po návratu z pracovní cesty po Africe. V pátek 17.listopadu vynechal oslavy výročí pádu komunistického režimu.

Šéf občanských demokratů svou nepřítomnost oznámil předem.

„Bohužel mi letos nemoc nedovolí, abych se oslav jako každoročně zúčastnil osobně. Mrzí mě to, ale myslí a srdcem budu se všemi, pro které je 17. listopad stejně tak důležitý jako pro mě,“ zdůraznil.

Avizoval, že se k pracovnímu programu naplno vrátí na začátku tohoto týdne.

Fiala se 17. listopadu vyjádřil na síti, kde zmínil křehkost svobody a demokracie.

„Neustále je chce někdo oslabit a zničit. Nejsou trnem v oku jen diktaturám. Překážejí všem těm, kteří nechtějí respektovat pravidla, snaží se společnost ovládnout ve svůj prospěch, nemají úctu k druhým, diskusi považují za zdržování a svobodnou společnost za překážku pro své cíle,“ zdůraznil.

„Svoboda a demokracie nejsou dány, musejí se udržovat, znovu a znovu potvrzovat v každodenních zápasech. Demokracie je tak silná, jak jsou silní její občané. Nakolik jsou demokraty, jak moc chtějí žít ve svobodě. Mysleme na to v tento sváteční den. V jaké zemi budeme žít my a naše děti, záleží jenom na nás. Na nás všech,“ podotkl Fiala. (sfr)