Premiér Petr Fiala po návratu z Afriky onemocněl. Zrušeno bylo i jednání s Pavlem. (Ilustrační foto: premiér Petr Fiala v Africe.)

Premiér Petr Fiala (ODS) po návratu ze Afriky onemocněl. Prezident Petr Pavel v reakci na to zrušil setkání nejvyšších ústavních činitelů, které bylo plánované na úterní večer. Premiér Petr Fiala se kvůli zdravotní indispozici osobně nezúčastní ani oslav výročí 17. listopadu.

Podle mluvčího vlády Václava Smolky není Fialovo onemocnění vážné, svůj program však premiér na tři dny ruší.

Fiala během své zahraniční cesty po subsaharské Africe navštívil Etiopii, Keňu, Ghanu a také Pobřeží slonoviny. V Ghaně navštívil jednu z tamních nemocnic, do níž dodávají zdravotnickou techniku české firmy.

V pondělí večer se zúčastnil regionálního sněmu ODS v Ústí nad Labem.

Setkání nejvyšších ústavních činitelů se mělo věnovat otázkám zahraniční politiky. První taková schůzka proběhla ještě před nástupem Pavla do úřadu, další v květnu.

Vedle hlavy státu a předsedy vlády se setkání měli zúčastnit předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti).

Fiala se kvůli zdravotní indispozici osobně nezúčastní oslav výročí 17. listopadu.

„Bohužel mi letos nemoc nedovolí, abych se oslav jako každoročně zúčastnil osobně. Mrzí mě to, ale myslí a srdcem budu se všemi, pro které je 17. listopad stejně tak důležitý jako pro mě,“ uvedl premiér.

K pracovnímu programu se naplno vrátím na začátku příštího týdne,“ dodal.

Zdůraznil zároveň, že Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva je pro něj nejkrásnějším státním svátkem.

Jaké zdravotní obtíže premiéra, který se minulý týden vrátil z cesty po subsaharské Africe, trápí, není jasné.

Mluvčí kabinetu Václav Smolka zrušení hradní schůzky s prezidentem, předsedy obou komor a šéfem diplomacie bez dalších podrobností okomentoval tak, že onemocnění není vážné. (sfr)