Pekarová Adamová: „Osvobození Krymu bude konečným vítězstvím. Nejen pro ukrajinský národ, ale pro celý svět a pro řád založený na mírové spolupráci.“

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová uspořádala v Praze parlamentní summit Krymské platformy. Do Prahy na něj přijel předseda ukrajinského parlamentu Ruslan Stefančuk, který jednal se šéfkou Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou.

Krymská platforma usiluje o obnovení územní celistvosti Ukrajiny a o ukončení ruské okupace krymského poloostrova. Vznikla v létě 2021 z iniciativy Zelenského, sloužit má jako koordinační a konzultační fórum pro zástupce vlád, parlamentů a expertů. První ročník parlamentního summitu se uskutečnil loni v říjnu v chorvatském Záhřebu.

Pekarová Adamová a Stefančuk diskutovali o situaci na bojišti a především o konfiskaci zmrazených ruských aktiv.

Stefančuk poděkoval Česku za poskytnutí platformy pro druhý parlamentní summit Krymské platformy a také za podporu Ukrajiny a solidaritu s ukrajinským národem, napsala agentura Ukrinform.

Podle šéfa ukrajinského parlamentu se jednalo o důležitých tématech.

„Hodně pozornosti bylo věnováno situaci na frontě, potřebám ukrajinských bezpečnostních a ozbrojených jednotek, přípravě a ochraně kritické infrastruktury. Dotkli jsme se mechanismů týkajících se zmrazených ruských aktiv a ilegální deportace ukrajinských dětí do Ruska,“ uvedl zástupce Kyjeva.



Politici diskutovali také o situaci ukrajinského finančního sektoru a snah o rekonstrukci země. Stefančuk zdůraznil, že se především dočkala podpory myšlenka obnovení teritoriální integrity Ukrajiny.

Mluvili spolu mimo jiné o konfiskaci zmrazeného ruského majetku.

„Vítejte v Praze, Ruslane!“ oznámila veřejhně Pekarová Adamová.

„Dnes začíná parlamentní summit Krymské platformy a já jsem velmi hrdá, že ho Poslanecká sněmovna hostí.“

„Fyzicky se zúčastní 38 zemí a 10 států pošle videozdravici (mimo jiné Nový Zéland). Je důležitou příležitostí ukázat Rusku, že mezinárodní společenství neuznává krádež cizího území a stojí za Ukrajinou!“ zdůraznila Pekarová.

„Děkuji moc za podporu ukrajinských dětí, kterým ruská válka vzala bezstarostnost.“

„Tyto činy solidarity ukazují, že přes všechny pokračující boje a přes utrpení, jehož jsme na Ukrajině svědky, nakonec zločinec Putin prohraje,“ uvedla Pekarová.



„Děkuji moc za podporu ukrajinských dětí, kterým ruská válka vzala bezstarostnost.“

„Tyto činy solidarity ukazují, že přes všechny pokračující boje a přes utrpení, jehož jsme na Ukrajině svědky, nakonec zločinec Putin prohraje,“ zdůraznila Pekarová.

Krymská platforma

Summit Mezinárodní krymské platformy se koná v Kongresovém centru Praha.

„Bojujte proti ruské propagandě, která se snaží podkopat demokratický řád v Evropě,“ sdělil na dálku účastníkům platformy ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který platformu v roce 2021 založil.

Zelenskyj na začátku svého projevu poděkoval organizátorům a celému českému lidu.

„Je to nástroj, jakým způsobem přinést energii mezinárodního společenství do ruské invaze na Ukrajinu. Čím více národů půjde s námi, tím rychleji dokážeme zničit agresi Ruska,“ konstatoval Zelenskyj.

„Čím více národů půjde s námi, tím dříve ukončíme agresi Ruska,“ doplnil prezident Ukrajiny. „Lidé se uvědomují, že Rusko je předurčeno opustit Ukrajinu,“ prohlásil také Zelenskyj.

Na akci vystoupil také český premiér Petr Fiala (ODS). Připomněl fakt, že je Česko jedním z největším podporovatelů Ukrajiny.

„Snažíme se propagovat mírový plán prezidenta Zelenského,“ zdůraznil Fiala.

„Okupace Krymu Ruskem je porušením mezinárodního práva,“ připojil dále.

„Nemůžeme dovolit, aby si někdo bral silou cizí území,“ dodal premiér.

Vystoupil také ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

„Jakékoli spekulace, že bychom mohli Krym vyměnit za mír, stojí na písku a je nebezpečná,“ řekl Lipavský.

Jedním z cílů platformy je podle Pekarové Adamové také budoucí obnova Krymu. Symbolizují ji semena lípy, která obdrželi účastníci summitu.

„Ponechejte si je. Doufám, že budeme mít brzy možnost je spolu zasít na Krymu,“ řekla.

„Osvobození Krymu bude konečným vítězstvím. Nejen pro ukrajinský národ, ale pro celý svět a pro řád založený na mírové spolupráci,“ dodala.

„Bojují za sebe i za nás, za naše hodnoty, za naši budoucnost. Ukrajina je jedna a bojuje za všechny,“ řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil. „Pokud budeme držet při sobě, diktátor nemá šanci,“ řekl Vystrčil. S podporou Ukrajiny nesmíme přestat, musíme pokračovat, jak dlouho bude třeba, uvedl šéf Senátu.

„Potřebujeme zbraně a munici a nikdy se neunavíme za jejich dodávky poděkovat,“ uvedl Stefančuk.

Osobně se summitu účastní zákonodárci čtyř desítek zemí, kromě většiny zemí EU účast potvrdili také zástupci z Velké Británie, Kanady nebo Sierry Leone.

Další státy, například Austrálie, Japonsko, Nový Zéland nebo Spojené státy mají na summitu vystoupit prostřednictvím video vzkazu. (sfr)