Favorit slovenských voleb a předseda strany Směr-sociální demokracie Robert Fico napadl prezidenta Pavla za jeho "bezvýznamné služby" pro prezidentku Čaputovou. (Ilustrační foto).

Šéf strany Směr-sociální demokracie Robert Fico, který je držitelem Řádu bílého lva a je také favoritem slovenských parlamentních voleb, napadl českého prezidenta Petra Pavla za jeho „bezvýznamné služby“ pro slovenskou prezidentku Čaputovou. Hlavu českého státu Fico kritizoval kvůli údajnému zásahu do kampaně před sobotními parlamentními volbami na Slovensku.

Pavel před tím řekl, že by Ficův návrat k moci by mohl narušit česko-slovenské vztahy.

Předčasné parlamentní volby se budou na Slovensku konat v sobotu 30. září.

Fico zdůraznil, že pokud mělo být vyjádření českého prezidenta varováním slovenským voličům, že volba sociální demokracie bude vést českou politickou reprezentaci k úmyslnému zmražení česko-slovenských vztahů, tak je to prý zasahování do průběhu slovenské volební kampaně.

„Vážený pane prezidente, není zhoršení vzájemných vztahů, kterým strašíte slovenského voliče kvůli našim jiným názorům, příliš velkým rizikem, obrovskou cenou za malou, politicky prakticky bezvýznamnou službu, kterou děláte slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové?“ uvedl Fico.

„Prezidentce, která otevřeně vyjadřuje nepřátelství ke slovenské sociální demokracii a která souhlasila s bezprecedentním zneužíváním trestního práva k likvidaci opozice, aby nemohla být úspěšná v parlamentních volbách 30. září?“ dodal.

„Vaše vyjádření je velmi bizarní ve světle faktu, že jsem držitelem vysokého českého státního vyznamenání Řádu bílého lva právě za budování vynikajících vztahů mezi našimi bratskými zeměmi,“ podotkl dále Fico.

„Současně je velmi mrazivé, pokud jako hlava ČR hovoříte o zhoršení tradičně nadstandardních česko-slovenských vztahů pouze proto, že na východ od řeky Moravy by mohli vládnout politici se suverénními názory,“ konstatoval šéf Směru.


Prezident Petr Pavel v New Yorku, září 2023.


Pavel při návštěvě New Yorku řekl, že některé Ficovy názory odpovídají spíše ruské propagandě.

„To by jistě v případě jeho zvolení a získání důvěry do určité míry narušilo i vztahy mezi námi, protože bychom se na některé zásadní věci dívali jinak,“ řekl Pavel.


Prezident Petr Pavel v New Yorku, září 2023.


Fico připustil, že se s  Pavlem rozchází především v názoru na válku na Ukrajině.

„Jsem proti dalšímu vyzbrojování Ukrajiny, protože prodlužování konfliktu vede jen ke zbytečným a obrovským ztrátám na lidských životech,“ prohlásil Fico.

„Ano, mám jiný názor na účinnost protiruských sankcí, které poškozují víc EU než Ruskou federaci. Ano, považuji případné členství Ukrajiny v NATO za rizikový faktor pro celosvětový mír,“ uvedl také Fico. (sfr)


Prezident Petr Pavel v New Yorku, září 2023.