Prezident Petr Pavel by souhlasil s elektronickou formu parlamentních voleb.

Prezident Petr Pavel by souhlasil s elektronickou formu parlamentních voleb. Naznačil to v debatě na festivalu Colours of Ostrava. Podle hlavy státu elektronický způsob hlasování odpovídá 21. století.

Proto je prezident prý připraven prosazovat elektronickou formu voleb.

V rámci diskusního fóra také řekl, že není proti v případě legalizace konopí a udělení milosti lidem, kteří v této souvislosti budou aktuálně ve vězení.

Na otázku týkající se možnosti elektronických voleb Pavel odpověděl: „Pojďme do 21. století. Udělejme elektronickou volbu, a stejně tak i sběr podpisů pro registraci prezidentských kandidátů“.

Za výhodu tohoto způsobu voleb Pavel považuje to, že lidé budou moci volit z domova. Ulehčí to podle něho situaci i voličům v zahraničí, kteří často musejí k urnám cestovat na velké vzdálenosti.

„Proč tedy těmto lidem nevyjít vstříc. A udělat to moderně… myslím obecně všechny volby“.

Pavel přiznal, že má málo formálních pravomocí, ale s ím, že má hodně neformálních možností.

„Když budu zvedat tato témata, to by bylo, aby se něco nepovedlo. Politické strany budou vždy dělat to, co budou chtít lidé. Když lidé budou chtít elektronickou volbu, tak to začnou brát za své, jako by to chtěli už dávno,“ prohlásil.

Otázky se týkaly i možné milosti pro odsouzené za zločiny související s konopím v případě jeho legalizace.

„Konopí podle řady studií páchá méně škody než jiné povolené drogy. Úvahy o regulované legalizaci jsou namístě. Pokud by tomu tak bylo, nedávalo by pak smysl, aby ti lidé dál seděli ve vězení. Bylo by namístě jim amnestii udělit,“ konstatoval Pavel.

Osobně považuje Pavel prezidentskou milost za rizikovou a ošemetnou pravomoc. Tuto pravomoc by chtěl využívat především v případě justičních omylů, nepřiměřeně vysokých trestů a podstatných humanitárních okolností.

Je proto připraven si celou agendu převzít z rukou ministerstva spravedlnosti. Na ministerstvo tuto pravomoc delegoval prezident Miloš Zeman.

„Agendu si chci vzít zpátky v plném rozsahu. Včetně lidí, kteří se jí věnují,“ upřesnil Pavel. (sfr)