Prezident Petr Pavel při návštěvě Prahy diskutoval se zástupci hlavního města o dopravě nebo o dostupném bydlení a navštívil také staveniště metra D mezi Pankrácí a budoucí stanicí Olbrachtova.

Na staveništi metra D si Pavel prohlédl stavbu tunelů.



Návštěvu zakončil v Praze 14 v neziskové organizaci Jahoda, která provozuje školku, rodinné centrum, nízkoprahové kluby či terénní program pro děti a dospívající.

„Naposledy byl prezident republiky na návštěvě hlavního města před 13 lety. Praha má ale stejně jako kraje své specifické problémy, které je potřeba řešit.“

„Seznámil jsem se například s tématem nedostačujících kapacit škol a školek, chybějící infrastruktury, která by ulevila pražské dopravě, nebo nedostatkem bytů, který trápí hlavně mladé rodiny.“

„Regiony a jejich rozvoj jsou jednou z priorit mého úřadu. V uplynulých dvou dnech jsem mohl vnímat, jaké problémy Pražany trápí. Je to pro mě důležitá zkušenost, ze které budu vycházet na dalších politických jednáních doma i v zahraničí,“ uvedl prezident Pavel.

V Libni spolu s předsedkyní Akademie věd (AV) ČR Evou Zažímalovou otevřel prezidentskou knihovnu T. G. Masaryka, která se nachází v prostorách Masarykova ústavu a archivu (MÚA) a je v ní asi 200 tisíc svazků z osobního archivu prvního československého prezidenta.



Pavlův předchůdce ve funkci Miloš Zeman také zejména během svého prvního mandátu vyjížděl do krajů, oficiální návštěvu Prahy však nikdy nepodnikl. (sfr)