Prezident Pavel chce sledovat Rusy na Západě. Po vzoru Američanů vůči Japoncům za války. (Ilustrační foto).

Prezident Petr Pavel chce sledovat Rusy na Západě a to po vzoru Američanů vůči Japoncům za druhé světové války. Podle Pavla by měly bezpečnostní služby víc sledovat Rusy žijící na Západě, což označil za „prostou daň“ za válku, kterou Rusko na Ukrajině vede.

Sledování Rusů přirovnal k situaci Japonců v USA během druhé světové války.

V rozhovoru pro ukrajinskou redakci rádia Svobodná Evropa Pavel uvedl, že má pochopení pro Rusy žijící mimo vlast, kteří musí čelit těžkostem poté, co jejich země napadla Ukrajinu.

Následně ale doplnil, že když probíhá válka, měla by být bezpečnostní opatření týkající se ruských občanů přísnější než v normálních časech.

„Všichni Rusové žijící v západních zemích by měli být monitorováni mnohem více než v minulosti, protože jsou občany národa, který vede agresivní válku….. To je prostě daň za válku,“ uvedl Pavel v rozhovoru.

Situaci zároveň přirovnal k internaci Japonců.

„Za druhé světové války byli potomci Japonců žijící ve Spojených státech také pod přísným monitorovacím režimem,“ zdůraznil Pavel.

Odvolával se tím na internační tábory, které za druhé světové války nechal zřídit americký prezident Franklin D. Roosevelt. V nich byli vězněni obyvatelé japonského i amerického původu.

Vlna protijaponských nálad byla totiž obzvlášť silná po útoku na Pearl Harbor v prosinci 1941, neboť se Američané obávali, že lidé japonského původu by mohli napomáhat nepříteli, tedy Japonskému císařství.

Po konci války se integrovaní Japonci domáhali odškodnění. Americká vláda to dlouhá léta odmítala. V roce 1983 nakonec uznala svou odpovědnost a dosud žijícím lidem, kteří byli v táborech uvězněni, vyplatila 20 000 dolarů. (sfr)