CVVM: Prezidentovi Pavlovi věří jako jedinému politikovi v ČR více než 50 procent lidí.

Prezidentovi ČR Petrovi Pavlovi věří jako jedinému politikovi v Česku více než 50 procent lidí. Ukázal to výzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), který probíhal od konce března do druhé poloviny května letošního roku. Na druhém místě se v žebříčku důvěry politikům umístil Andrej Babiš a třetí skončil Tomio Okamura.

Prezident Petr Pavel je jediným z politiků, u kterého převyšuje mezi obyvateli Česka důvěra nad nedůvěrou. Podle průzkumu společnosti CVVM mu věří 59 procent lidí, zatímco 35 procent nikoli.

Mezi zkoumanými vrcholnými politiky zařazenými do výzkumu byl nejvyšší podíl důvěry po Pavlovi zaznamenán u předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, pirátského ministra zahraničí Jana Lipavského a předsedy Senátu Miloše Vystrčila.

U nich však poměr mezi důvěrou a nedůvěrou činí minus devět procent.


Důvěra vrcholným politikům – duben/květen 2023

Zdroj: CVVM


Lépe je na tom, vedle Pavla s plus 24 procenty, jen pirátský ministr pro legislativu Michal Šalomoun, a to s minus sedmi procenty.

U něj však 74 procent dotázaných uvedlo, že ho nezná.

Nejvyšší podíl nedůvěry mezi zkoumanými politiky zaznamenala předsedkyně TOP 09 a předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Adamová Pekarová, a to 69 procent.

Podobně na tom je také předseda ODS a premiér Petr Fiala s 68 procenty nedlvěry proti poslednímu šetření.

Oproti poslednímu výzkumu z přelomu roku 2022 a 2023 se výrazně zhoršilo hodnocení předsedy KDU-ČSL, místopředsedy vlády a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky, ministra financí Zbyňka Stanjury, předsedy hnutí STAN a ministra vnitra Víta Rakušana, ministryně obrany Jany Černochové, ale i předsedy hnutí SPD Tomia Okamury.

Mírnější nárůst nedůvěry se objevil u ministra spravedlnosti Pavla Blažka, místopředsedy vlády a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka, nyní již bývalého ministra školství, mládeže a tělovýchovy Vladimíra Balaše a předsedkyně TOP 09 a Markéty Pekarové Adamové.

Důvěramírně narostla pirátskému ministrovi zahraničních věcí Janu Lipavskému. (sfr)