Petr Pavel na prohlídce zrekonstruované budovy rakouské Národní rady, ve které jako poslanec v dobách Rakouska-Uherska působil i T. G. Masaryk.

Podle prezidenta ČR Petra Pavla chce Čína ovládnout svět. Pavel oznámil, že se setká s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen, což bude zcela jistě přijato komunistickou Čínou s nelibostí. Schůzka Petra Pavla s prezidentkou Tchaj-wanu se uskuteční v rámci neupřesněné multilaterální akce.

Pavel varoval před Pekingem a jeho sílícím vlivem. Prohlásil, že Čína není žádná „smějící se načechraná panda“ a „není mírumilovná země“.

Podle českého prezidenta si Čína klade za cíl ovládnout svět. Proto se vyzbrojuje a připravuje se na převzetí Tchaj-wanu, který se snaží mezinárodně izolovat.



Pavel odkázal na příklad někdejší britské provincie Hongkong, kterou postupně převzala a ovládla Čína.

Tchaj-wan je podle Pavla dalším krokem, uvedl s odkazem na praktiky Číny v Hongkongu, kde Peking omezuje svobody občanů, i když se je zavázal respektovat mezinárodními úmluvami.

Pavel současně ozřejmil genezi setkání s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen.

„Nevolal jsem jí já, ale ona zavolala mně,“ informoval Pavel.

Dodal, že v neoficiální schůzce s nejvyšší představitelkou Tchaj-wanu „nevidí žádný problém“.

Většina států se oficiálním kontaktům s Tchaj-wanem na vysoké úrovni vyhýbá, aby nezhoršovala vztahy s Čínou. Komunistická ČLR považuje Tchaj-wan za svou odštěpeneckou provincii.

Prezident Pavel si už koncem ledna krátce po svém vítězství v prezidentských volbách telefonoval s prezidentkou Cchaj Jing-wen. Čína se vůči tomu následně silně ohradila. (sfr)