Na první pohled se může zdát, že chytré telefony se nacházejí ve fázi „hotového produktu“, na kterém již není moc co zlepšovat. Historie ale ukázala, že prostor k inovaci existuje vždy. Jak se chytré telefony změní v nejbližších letech?

Telefony budou stále více nahrazovat počítače

Už dnes se mnoho lidí obejde zcela bez klasického stolního počítače či notebooku. Jenže telefony toho umějí stále více. Přestože vývoj webových aplikací stále bude potřeba a počítače rozhodně nevymírají, některé, zejména startupové, projekty se dnes soustředí čistě na aplikace mobilní.

S tím, jak roste výkon procesoru a úhlopříčka displeje i kvalita mobilního připojení, lze zkrátka mobilní telefony používat ke stále většímu množství každodenních úkolů.

Konec výřezů na displeji

Jeden dlouhodobý trend bude jednoznačně pokračovat. Výrobci postupně míří k tomu, aby přední strana telefonu byla kompletně vyplněna displejem. Překážkou zůstává především selfie kamera, také tu už se ale daří pod displej telefonu schovat. Masovému rozšíření zatím brání horší kvalita snímků z kamery ukryté pod displejem i horší kvalita displeje v místě kamery.

Lze ale předpokládat, že v nejbližších letech se kvalita selfie kamery pod displejem zvýší natolik, že zde zůstane natrvalo schovaná a místo výřezu budete mít celistvý displej po celé přední straně telefonu.

Velké telefony v malém těle

Obrovským trendem příštích let se s vysokou pravděpodobností stanou skládací chytré telefony. Ty jsou již samozřejmě na trhu, zatím jde ale o první vlaštovky, které svou cenovkou dokážou oslovit jen specifické spektrum zákazníků.

S tím, jak bude vývoj pokračovat, lze ale očekávat, že budou ohebné telefony zlevňovat. Jaká je jejich hlavní výhoda? V telefonu, který se vám snadno vejde do kapsy, najdete po rozložení velký displej.

Můžeme také očekávat návrat stylových „véček“ a dalších nevšedních konstrukcí, na které jsme byli zvyklí v éře telefonů tlačítkových. Svět chytrých telefonů tak bude v budoucnu pravděpodobně mnohem rozmanitější než v současnosti.

Vystačíte si s hodinkami?

Dalším zajímavým trendem může být náhrada telefonu chytrými hodinkami. Také ty se totiž neustále zdokonalují a již dnes lze některé modely využívat jako alternativu k chytrému telefonu. Nabídka aplikací na chytrých hodinkách roste, mírně se zvětšují displeje a rozšiřují se i možnosti diktování informací hlasem.

Kdo tedy z telefonu potřebuje především telefonovat a občas jen zkontrolovat e-maily nebo textové zprávy, a naopak ocení například zdravotní funkce hodinek, ten si možná vystačí pouze s hodinkami a Bluetooth sluchátky. (com)