Souzený šéf fotbalového Jablonce, André Kruf, nepřišel k soudnímu líčení ani napotřetí.

Souzený šéf fotbalového Jablonce, André Kruf, se k jednání Obvodního soudu pro Prahu 6 nedostavil ani napotřetí. Předseda představenstva prvoligového FK Jablonec, André Kruf, je trestně stíhán za odcizení částky 9,5 milionu korun. Krufův obhájce u soudu uvedl, že obžalovaný Kruf se nedostavil, protože mu předvolání nebylo doručeno. Předsedkyně soudního senátu uvedla, že obžalovaný Kruf je údajně „pracovně v zahraničí“.

Předseda představenstva klubu FK Jablonec, Adrianus Leonardus Franciscus Kruf (v obchodním rejstříku figuruje také pod jménem André Leonardus Kruf), čelí trestnímu stíhání za zcizení částky 9,5 milionu korun, kterou v roce 2016 odčerpal z předlužené loterijní společnosti TIPGAMES do své vlastní firmy Cartoon Mania. Půjčka dosud nebyla uhrazena.

Soud v této trestní věci zasedal už třikrát. Obžalovaný Kruf se k jednání soudu ani jednou nedostavil. Další jednání soudu s André Krufem v kauze odcizení 9,5 milionu korun, na které bude Kruf opět předvolán, se koná 15. srpna tohoto roku.

Kruf se měl dopustit trestného činu převodem peněz z účtu loterijní firmy TIPGAMES v situaci, kdy tato společnost dlužila bance Commerzbank a dalším věřitelům částku celkově přesahující 170 milionů korun. Kruf přitom jako šéf firmy TIPGAMES (později přejmenované na „Bonenkai“) věděl, že tato jím řízená společnost – vzhledem ke své špatné ekonomické situaci – nebude schopna věřitelům své dluhy uhradit.



Krufem vedená firma Tipgames sponzorovala řádově desítkami milionů korun ručně fotbalový klub FK Jablonec (jehož se stal následně Kruf šéfem). Podle soudního znalce byla společnost Tipgames již v této době ve špatném finančním stavu.



André Kruf si přesto ze společnosti TIPGAMES odeslal inkriminovanou částku 9,5 mil. Kč do své firmy Cartoon Mania a to 18. května 2016. V té době byl Kruf jednatelem Cartoon Mania, v níž držel podíl 50 % (tato firma je od května 2019 v insolvenci).

Přitom již 1. června 2016 měla firma TIPGAMES podle smlouvy uhradit jednomu z věřitelů dlužnou částku ve výši zhruba 70 milionů korun. Stomilionová půjčka od Commerzbank pak byla splatná již v říjnu 2017. Žádný z těchto dluhů však firma TIPGAMES neuhradila.

Ve firmě Cartoon Mania, která nikdy nevykázala zisk, působila i manželka Andrého Krufa. Po převedení půjčky od firmy TIPGAMES do „rodinné“ firmy Cartoon Mania si Kruf část prostředků vyvedl na svůj soukromý účet.

Ředitel Švamberk odmítl vypovídat

K jednání obvodního soudu se 1. června 2023 jako svědek dostavil někdejší statutární ředitel firmy TIPGAMES (v roce 2017 přejmenovaná na Bonenkai; nyní v úpadku) Zdeněk Švamberk, který v této funkci působil od května 2017 do listopadu 2019. Ten však u soudu odmítl vypovídat, i když ho předsedkyně soudního senátu výslovně informovala, že nesplňuje důvody, kvůli kterým by mohl odmítnout svoji výpověď.

Švamberk uvedl, že se obává zahájení trestního stíhání vůči své osobě. Krufův obhájce následně požádal, aby u soudu nebyla čtena ani Švamberkova výpověď, kterou dotyčný poskytl v průběhu vyšetřování policii. Předsedkyně soudního senátu této žádosti vyhověla.

Švamberk dlohodobě působí jako hlavní trenér thajského kickboxu klubu TKBC. Z výpovědí dalších svědků vyplynulo, že v čele firmy TIPGAMES stál Švamberk pouze formálně a nikdy v této společnosti nevykonával reálnou činnost.

Svědkyně Šindelářová, která dříve ve firmě TIPGAMES působila jako asistentka Andrého Krufa, uvedla, že Švamberka vůbec nezná, třebaže ve firmě pracovala i v době, kdy byl Švamberk formálně šéfem této společnosti. Šindelářová také doplnila, že neví, kdo v té době byl ředitelem firmy…

V Krufově kauze u soudu vypovídal i Ladislav Novák, který po Krufově odchodu z TIPGAMES působil od prosince roku 2016 ve firmě jako krizový manažer. I ten uvedl, že si na Švamberka nepamatuje, protože dotyčný „nebyl v provozu“. Dodal také, že „statutární orgán firmy byl v podstatě neznámý“.

Na jednání soudu vyšla na základě výpovědi znalce najevo skutečnost, že účetní doklady firmy TIPGAMES (následně Bonenkai) od roku 2014 byly skartovány a nebyly k dispozici. S tím, že nebylo možné zjistit stav firmy ke dni 9. května 2016 a to z důvodu absence účetních knih.

Přesto na základě veřejně dostupných ekonomických výkazů firmy TIPGAMES jednoznačně konstatoval, že hospodaření této firmy bylo z důvodu narůstajících dluhů neudržitelné a že firma dlouhodobě směřovala k úpadku. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Šéf fotbalového Jablonce Kruf je souzen za odcizení 9,5 mil. Kč. Soudu se však vyhýbá