Schodek státního rozpočtu ČR se na konci května propadl na 271,4 miliardy korun, což je největší květnový deficit od vzniku České republiky. Ve srovnání s květnem předchozího roku narostl nyní deficit o 82,1 miliardy Kč. Informovalo o tom ministerstvo financí ČR.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) plánuje příští týden projednat v rámci vlády ČR opatření, která by prohlubování schodku ve zbytku letošního roku přibrzdila.

Platný zákon o státním rozpočtu ČR pro letošní rok počítá s celkovým deficitem 295 miliard Kč. Tomuto limitu se rozpočet již v květnu přiblížil na pouhých 23,6 miliardy Kč.

Stanjury doufá, že se prohlubování schodku ve druhé polovině roku zpomalí díky příjmům z tzv. windfall tax (daň z nepřiměřeně vysokého zisku), z dividendy od polostátní firmy ČEZ nebo peněz z evropských fondů.

Přesto hodlá, jak uvedl, „šlápnout na brzdu“.

„Když jsme před pár týdny představili ozdravný balíček, řekli jsme, že začneme s hubnoucí kúrou sami u sebe a více než 20 miliard korun uspoříme příští rok na platech a na provozu státu.“

„Myslím, že nejméně stejně vysokou částku ale musíme vzhledem k vývoji hospodaření státu ušetřit na výdajích ještě letos. Proto příští týden ponesu na vládu seznam rozpočtových opatření, kterými ve druhé polovině roku zbrzdíme prohlubování schodku,“ oznámil Stanjura.

„Nebudou to populární kroky, stejně jako není populární náš ozdravný balíček, ale nemůžeme na letošek rezignovat a říct, že šetříme až od příštího roku,“ dodal.

Nárůst deficitu o 82 miliard proti loňskému květnu ovlivnily zejména výdaje na sociální dávky (+50,5 mld. Kč), pomoc občanům a firmám s vysokými cenami energií (+40,1 mld. Kč), obsluha státního dluhu (+18,1 mld. Kč) či vyšší investice (+12,7 mld. Kč), uvedlo ministerastvo financí.

Na příjmové straně rozpočtu došlo na konci května k růstu téměř o deset procent. Stát vybral více na pojistném (+24,5 mld. Kč) nebo na odvodu z nadměrných příjmů výrobců elektřiny (+12,2 mld. Kč).

Celkové výdaje pak meziročně vzrostly o rovných 141 miliard Kč. Běžné výdaje vzrostly o 128,3 miliardy Kč, mj. kvůli opatřením na řešení vysokých cen energií a dopadům války na Ukrajině nebo výplatě sociálních dávek (např. důchody), doplnil resort.

V loňském roce skončil státní rozpočet ve schodku 360,4 miliardy korun. Za rok 2021 dosáhl deficit 420 miliard korun. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Konsolidační balíček zveřejněn: Zahrnuje 58 opatření, má zlepšit rozpočet o 147,5 mld. Kč