Pražská plynárenská od června podstatně zlevnila energie. Snižuje cenu elektřiny v průměru o 19 procent, o měsíc později pak upraví také ceníky plynu, kde cena klesne v průměru o 23 procent.

S účinností od 1. 6. 2023 sníží Pražská plynárenská prodejní ceny elektřiny v rámci základního ceníku „BEZ ZÁVAZKU“ a u produktů na tento ceník přímo navázaných, a to v průměru o 19 %.

Domácnost v bytě, která využívá elektřinu na svícení, vaření a provoz běžných spotřebičů (distribuční sazba D02d a spotřeba 2,5 MWh/rok), ušetří ročně cca 2 900 Kč.

S účinností od 1. 7. 2023 sníží Pražská plynárenská prodejní ceny zemního plynu v rámci základního ceníku „STANDARD“ a u produktů na tento ceník přímo navázaných, a to v průměru o 23 %.

Domácnost v bytě, která využívá zemní plyn na vaření a ohřev vody  (spotřeba 4 MWh/rok), ušetří ročně cca  2 700 Kč.

Domácnost v bytě, která využívá zemní plyn na vaření, ohřev vody a topení (spotřeba 11 MWh/rok), ušetří ročně cca 7 400 Kč.

„Považuji za správné a jediné možné, že Pražská plynárenská coby dodavatel energií vlastněný hlavním městem Prahou, v reakci na situaci na velkoobchodním trhu, snižuje prodejní ceny dodávaných energií a šetří tak peněženky Pražanů“ uvedl primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda.

„V tomto roce již podruhé snižujeme našim zákazníkům ceny dodávaných energií a věřím, že kromě zázemí silného dodavatele, stability dodávek a doplňkových služeb jim tak  nabízíme i zajímavé cenové podmínky,“ uvedl předseda představenstva Pražské plynárenské Martin Pacovský

Navazující předpis zálohových plateb obdrží zákazníci, kterých se výše uvedené snížení prodejních cen a přepočet záloh týká (zákazníci  využívající produkty BEZ ZÁVAZKU,  EKO FLEXI, KOMPLET EKO FLEXI, STANDARD, SLEVA 11% a SLEVA 6%), průběžně během následujících týdnů.

Pražská plynárenská, vlastněná hlavním městem Prahou, patří mezi největší dodavatele energií v Česku. K březnu tohoto roku dodávala podle dat Operátora trhu plyn celkem 357 tisícům odběratelů, v případě elektřiny to bylo 55 tisíc zákazníků. (sfr)