Prezident Pavel chce vytvořit tribunál k vyšetřování ruské agrese proti Ukrajině. (Ilustrační foto).

Prezident ČR Petr Pavel chce vytvořit tribunál k vyšetřování ruské agrese proti Ukrajině. Napsala o tom ukrajinská média. Server Ukrajinska pravda uvedl, že ukrjainský prezident Zelenskyj hovořil o vytvoření zvláštního tribunálu pro zločin agrese Ruska proti Ukrajině na online summitu lídrů již v úterý. 

„Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj dnes uspořádal on-line summit hlav států a předsedů vlád o zřízení tribunálu pro zločin agrese vůči Ukrajině. Jednání jsem podpořil skrze video,“ podotkl k tomu Pavel.

„Mezinárodní trestní soud nemůže v tomto konkrétním případě vykonávat spravedlnost pro trestný čin agrese na Ukrajině. Proto, abychom zaplnili tuto právní mezeru, měli bychom se pro stíhání válečných zločinů na Ukrajině snažit vytvořit speciální tribunál,“ upřesnil Pavel.

Zelenskyj před tím ve svém projevu zdůraznil, že diskuse o struktuře zvláštního tribunálu a dalších podrobnostech mohou pokračovat, ale zdůraznil, že „musí jít o tribunál“.

Ukrjainský prezident během projevu v Haagu kritizoval myšlenku „hybridního“ tribunálu, k němuž se podle serveru západní spojenci Ukrajiny přiklánějí více. Na Západě se o zvláštním mezinárodním tribunálu hovoří už mnoho měsíců. Tuto ideu  podpořil i Evropský parlament. (sfr)