Petr Pavel se jako 1. zahraniční prezident odvážil na východ Ukrajiny: Navštívil Dnipro.

Petr Pavel se jako 1. zahraniční prezident odvážil na východ Ukrajiny. Navštívil město Dnipro, které v pátek čelilo vlně ruských raketových útoků, jež si vyžádaly dva lidské životy.

„Je mi potěšením být v Dnipru. Česká republika převzala patronát nad rekonstrukcí Dněpropetrovské oblasti,“ prohlásil Pavel po jednání s gubernátorem regionu.

Tématem jednání byla česká podpora oblasti přímo sousedící s regiony, kde se odehrávají každodenní tvrdé boje. S tím souvisí i další vojenská podpora.

Pavel už před tím oznámil, že Česko má připraveno pro místní region pět klíčových rekonstrukčních projektů v oblastech, jako jsou zdravotnictví, energetika, bydlení či vzdělávání. Ty podle prezidenta mohou začít velmi brzy.

„Dnes jsem zamířil dál na východ, abych ukázal, že ČR to s patronátem nad Dněpropetrovskou oblastí myslí vážně. Ujistil jsem gubernátora Serhije Lysaka, že na rekonstrukci nejsou sami,“ napsal Pavel.

Hlavním cílem je podle něj posunout se nyní od pomoci ke spolupráci.

Gubernátor oblasti Serhij Lysak Pavlovi poděkoval za podporu České republiky a ocenil také humanitární podporu v oblasti. Česko plánuje podle Pavla pro větší propojení a usnadnění obnovy v regionu otevřít generální konzulát.

Na východní Ukrajinu, do centra Dněpropetrovské oblasti, přejel Pavel nočním vlakem z Kyjeva. Dnipro leží několik desítek kilometrů od frontové linie. Dněpropetrovská oblast sousedí s regiony, kde ukrajinští obránci svádějí boje s ruskou invazní armádou.

Ve východoukrajinském Dnipru Rusové v pátek zabili mladou ženu a tříleté dítě. Gubernátor oblasti v sobotu ujistil, že bezpečnostní situace zde je nyní pod kontrolou a bezpečná. (sfr)